36 de alimente care ajută la detoxifierea întregului organism

O modalitate extraordinară de a-ţi recăpăta şi de a-ţi menţine sănătatea organismului este reprezentată de procesul de detoxifiere. Detoxifierea implică odihnirea, hrănirea şi curăţarea organismului. Prin intermediul primei etape de eliminare a toxinelor şi prin cea de a doua care presupune suplimentarea organismului cu substanţe nutritive, vă puteţi proteja de afecţiuni, organismul dumnevoastră recapatandu-şi astfel capacitatea de a se vindeca pe el însuşi. Următoarele alimente vă vor sprijini în procesul de detoxifiere stimulându-vă metabolismul, optimizându-vă digestia şi întărindu-vă sistemul imunitar.

  1. Iarba de Grâu

30

Iarba de Grâu are o interacţiune foarte specială cu organismul dumneavoastră, această restabilind alcalinitatea sângelui. Datorită conţinutului foarte bogat de minerale alcaline, sucul de iarbă de grâu reduce aciditatea organismului, având astfel un efect detoxfiant puternic şi nu în ultimul rând, trebuie să precizăm că este un puternic protector al ficatului. Aceasta creşte numărul de celule roşii din sânge şi scade tensiunea arterială. De asemenea, iarba de grâu stimulează activitatea metabolismului. Din punct de vedere nutritiv, iarba de grâu este un aliment complet, conţinând 98 dintre cele 102 elemente ale nutritive.

  1. Năsturelul

watercress

Supune-ţi ficatul la un răsfăţ de zile mari mâncând năsturel. În cazul în care obişnuieşti să-ţi prepari sucuri de legume verzi pentru detoxifiere, nu uita să adaugi şi această plantă. Năsturelul are capacitatea de a preveni cancerul de sân şi stimulează eliberarea enzimelor ficatului.

  1. Turmericul

32

Curcumina este ingredientul activ din turmeric, aceasta fiind substanţa care-i conferă această culoare deosebită. Eficiența şi rapiditatea cu care se detoxfică organismul tău depind de mai mulți factori precum vârsta, stilul de viaţă, genetică şi de o bună suplimentare nutrițională în timpul procesului de detoxifiere. În medicina tradiţională ayurvedică turmericul este folosit pentru tratamentul afecţiunilor hepatice şi digestive. Turmericul a fost studiat în special datorită efectelor pozitive pe care le are asupra ficatului. Fiind un condiment cu un conţinut extrem de ridicat de antioxidanţi, turmericul îţi protejează organismul şi are capacitatea de a preveni foarte multe afecţiuni, mult mai eficient decât multe dintre tratamentele medicamentoase şi fără riscul apariţiei efectelor secundare.

  1. Seminţele de susan

33

Substanţele nutritive pe care le întâlnim în structura seminţelor de susan sunt atât de puternice încât acestea au fost extrase şi adăugate multor alimente procesate, în special aşa numitelor margarine care au “un conţinut scăzut de colesterol”. Aceste substanţe nutritive sunt denumite fitosteroli. Cu toate acestea, de ce ne-am limita la o imitaţie de “grăsime” atunci când nucile şi seminţele Mamei Naturi sunt surse extraordinare de fitosteroli şi fibre cu proprietăţi cardio-protective, minerale şi grăsimi sănătoase? De asemenea, seminţele de susan conţin minerale esenţiale şi un număr mare de antioxidanţi şi enzime cu proprietăţi anti-inflamatorii.

  1. Algele marine

34

Algele marine sunt unele dintre cele mai subestimate legume din ţara noastră. Studiile desfăşurate la Universitatea McGill din Montreal au demonstrat că proteinele algelor marine se ataşează de deşeurile toxice radioactive din organism, în aşa fel încât acestea să poată fi eliminate. Deşeurile radioactive îşi pot găsi drumul către organismul dumneavoastră prin intermediul testelor medicale sau prin intermediul alimentaţiei care provine dintr-un mediu contaminat. De asemenea, alegele marine au aceaşi interacţiune şi cu metalele grele, acestea fiind eliminate mult mai eficient de organism. În plus, sunt o adevărată magazie de minerale şi vitamine. Extractele de alge marine vă pot ajuta să pierdeţi în greutate într-un mod sănătos.

  1. Ananasul

35

Acest delicios desert tropical conţine bromelaină, o enzima digestivă care susţine organismul în procesul de detoxifiere a colonului şi în procesul de digestie. Inflamatiile, coagularea excesivă a organismului şi anumite tipuri de tumori pot fi reduse prin consumul bromelainei.

  1. Pătrunjelul

36

Aceste frunze verzi nu au doar un scop decorativ. Pătrunjelul conţine o cantitate impresionantă de beta-caroten, vintamina A, C şi K pentru a-ţi proteja sănătatea rinichilor şi a vezicii urinare. Plantele diuretice precum pătrunjelul previn afecţiunile de sănătate, precum pietrele la rinichi şi infecţiile vezicii urinare. De asemenea, pătrunjelul previne apariţia balonărilor din timpul menstruaţiei.

  1. Ceapa

28

Ceapa este foarte bogată în aminoacizi sulfurati. Aceştia au un efect puternic de detoxifiere asupra ficatului tău. Decojirea excesivă a cepei poate duce la pierderea nedorită de flavanoizi. De exemplu, ceapă roşie poate pierde  aproximativ 20% din catitatea de quercitina şi aproape 75% din cantitatea de antocianin pe care această o conţine, prin simplă decojire excesivă. Ceapa are capacitatea de a absorbi arsenicul, cadmiul, plumbul, mercurul şi staniul din alimentele contaminate.

  1. Uleiul de măsline

olive oil on wooden table

O modalitate prin care puteţi trata calculii biliari este aceea de a adauga ulei de măsline sucului dumneavoastră de fructe. Dincolo de acest aspect, uleiul de măsline reprezintă alegerea ideală în timpul unei perioade de detoxifiere. Asiguraţi-vă că nu gătiţi cu acest ulei la temperaturi ridicate. Cea mai bună alegere este reprezentată de uleiul de măsline produs prin tehnică presării la rece.

  1. Lămâia

4.0.1

Acest minunat fruct stimulează producerea de enzime şi ajută organismul în procesul natural de detoxifiere. În plus, lămâile sunt foarte bogate în vitamina C, o vitamină de care organismul tău are nevoie pentru a produce glutation, cel mai puternic antioxidant al organismului. Apa cu lămâie stimulează formarea mediului alcalin şi este una dintre cele mai benefice băuturi pe care le puteţi consuma dimineaţa pentru a vă  echilibra ph-ul organismului. Zeama de lămâie conţine peste peste 20 de compuşi ce au proprietăţi de prevenire a cancerului.

  1. Lemongras

26

Aceasta este o plantă folosită în Tailanda şi în alte părţi ale lumii cu scopul de a detoxifia mai multe organe în acelaşi timp. Acesta are un efect extrem de detoxifiant asupra ficatului, rinichilor,  vezicii urinare şi asupra întregului tract digestiv. În domeniu detoxifierii, lemongrasul este cel mai adesea folosit sub formă de ceai.

  1. Kale

25

Kale este recunoscută că fiind o plantă cu proprietăţi detoxifiante. Noi cercetări demonstrează faptul că anumiţi compuşi ai acestei plante, denumiţi glucozinolati, au capacitatea de a detoxifia organismul până la un nivel genetic. Adesea, această plantă este recomandată pacienţilor care urmează un regim alimentar recomandat împotriva bolilor de rinichi. Kale este o adevărată magazie de minerale, vitamine şi nu numai. Legumele cu frunze verzi sunt principalele alimente pe care ar trebui să le consumaţi în cazul în care doriţi să vă îmbunătăţiţi starea generală de sănătate.

  1. Cânepa

24

Din punct de vedere nutritiv, cânepa ar putea fi considerată a fi una dintre cele mai perfecte plante ale naturii.  Aceasta este foarte bogată în antioxidanţi, precum vitaminele C şi E, clorofilă, fibre solubile şi insolubile care vă pot detoxifia întregul trac digestiv.

  1. Ceaiul Verde

23

Un excelent plus în cadrul unui program de detoxifiere, ceaiul verde este foarte apreciat datorită conţinutului foarte bogat de antioxidanţi pe care-l conţine. De asemenea, ceaiul verde vă poate ajuta să luptaţi eficient împotriva kilogramelor în plus şi să reduceţi considerabil nivelul de zahăr din sânge.

  1. Grapefruitul

22

Grapefruitul poate preveni acumularea kilogramelor în plus, poate reprezenta un adjuvant în tratamentul diabetului zaharat, lupta împotriva cancerului, vindecă ulcere gastrice, reduce afecţiunile gingivale şi previne apariţia accidentelor cardio-vasculare. Culoarea roz a acestui fruct este oferită de concentraţia bogată de licopen, un fitonutrient carotenoid. Acest antioxidant luptă împotriva radicalilor liberi din organism.

  1. Fructele Goji

21

Înlocuieşte snaksurile şi micile gustări cu aceste fructe minune. Goji conţin mai multă vitamina C decât portocalele şi mai mult betacaroten decât morcovii. Vitamina C susţine organismul în procesul de eliminare a toxinelor, iar betacarotenul susţine sănătatea ficatului tău.

  1. Ghimbirul

20

Alături de turmeric, ghimbirul este unul dintre cele mai sănătoase condimente din lume. Ghimbirul stimulează metabolismul, elimină toxinele, susţine funcţia hepatică a organismului şi nu în ultimul rând trebuiesc precizate proprietăţile astringente ale acestuia.

  1. Usturoiul

19

Majoritatea dietelor de detoxifiere includ ustoroiul şi-l consideră a fi o piesă esenţială a acestui proces. Acest lucru se datorează proprietăţilor antioxidante şi efectelor pozitive pe care le are asupra ficatului. Datorită compusilor sulfurici pe care-i conţine, usturoiul reprezintă o adevărată legumă minune. Mai mult decât atât, usturoiul este considerat a fi mult mai eficient decât majoritatea antibioticelor farmaceutice.

  1. Seminţele de in

18

În procesul de detoxifiere al organismului este necesar să te asiguri că toxinele sunt eliberate de organism în mod corespunazotr şi controlat. Seminţele de in sunt o sursă foarte importantă de fibre, acestea având capacitatea de a elimina toxinele din tractul intestinal. De asemenea, sunt o sursă foarte importantă de acizi graşi Omega3. Consumă în fiecare dimineaţă două linguriţe de seminţe de in înmuiate în zeamă de lămâie. Bărbaţii ar trebui să consume cu precauţie aceste seminţe deoarece conţin substanţe similare hormonului feminin denumit estrogen, acestea putând cauza probleme de sănătate în rândul acestora.

  1. Feniculul

17

Bulbul de fenicul este foarte bogat în fibre şi are capacitatea de prevenire a cancerului de colon. În plus, faţă de fibre, acesta este o foarte bună sursă de acid folic, vitamina B, o vitamină foarte necesară pentru conversia unei molecule foarte periculoase numită homocisteina în molecule benigne. Vitamina C pe care o regăsim în bulbul de fenicul este de o calitate superioară şi are propiretati antimicrobiene, o vitamină necesară pentru funcţionarea corespunzătoare a sistemului imunitar şi nu numai.

  1. Păpădia

A field of blooming dandelions creates a sea of yellow in a pasture in Barre, Vt., Friday, May 8, 1998. (AP Photo/Toby Talbot)

Păpădia este o adevărată magazie de substanţe nutritive esenţiale pentru orice persoană care are obiceiul de a consuma alimente procesate. Rădăcina de păpădie (Taraxacum officinale) este cunoscută a avea o acţiune extraordinar de pozitivă asupra ficatului şi pancreasului, promovând filtrarea toxinelor şi deşeurilor din sânge. Este o sursă foarte bogată de minerale şi oferă o varietate de fitonutrienti. Nu în ultimul rând trebuie să precizăm că păpădia este foarte bogată în antioxidanţi.

  1. Merişoarele

15

Merișoarele sunt cunoscute în special datorită proprietăţii acestora de prevenire şi de tratare a infecţiilor urinare.  Merișoarele elimină toxinele din organism şi au proprietăţi antibacteriene. Acestea sunt dotate cu un profil bogat de substanţe nutritive anti-inflamatorii, oferă sprijin sistemului imunitar şi cardiovascular şi promovează sănătatea sistemului digestiv.

  1. Scorţişoara

141

Uleiurile de scorţişoară conţin componente active denumite cinamaldehidă, acetat de cinamil şi alcool cinnamyl. Cinamaldehida, în urma unor studii, s-a demonstrat că are efecte pozitive asupra stimulării circulaţiei sanguine şi împotriva formării cheagurilor de sânge. Uleiurile esenţiale de scorţişoară sunt cunoscute ca având proprietăţi anti-inflamatorii. Nu în ultimul rând trebuie precizat efectul de inhibare al dezvoltării fungilor, inclusiv candidozei. Proprietăţile antimicrobiene ale scorţişoarei sunt atât de eficiente încât cercetările demonstrează că acest condiment poate fi folosit ca o alternativă la conservanţii alimentelor tradiţionale. Scorţişoara are una dintre cele mai mari valori antioxidante, iar utilizarea ei în medicină tratează totul, de la greaţă la menstruaţie şi de la lipsa energiei până la diabetul zaharat.

  1. Coriandrul

131

Coriandrul este o adevărată magazie de antioxidanţi. Coriandrul susţine organismul în procesul de eliminare a mercurului şi a altor metale grele din ţesuturi. De asemenea, conţine un compus antibacterian denumit dodecenal. Testele de laborator au demonstrat că acest comupus este de două ori mai eficient în comparaţie cu gentamicina în tratamentul împotriva Salmonella.

  1. Varza

062

Nu numai că îţi detoxifică ficatul, dar are şi un efect laxativ asupra organismului. Varză conţine sulf, esenţial atunci când vine vorbade eliminarea toxinelor din organism. Nu în ultimul rând trebuie precizat că varza conţine indol – 3 – Carbinol, o substanţă care stimulează repararea ADN-ului şi care inhibă dezvoltarea celulelor canceroase.

  1. Vlăstarii de broccoli

051

Vlăstarii de broccoli oferă mult mai multe beneficii în comparaţie cu broccoli pentru că aceştia conţin de 20 de ori mai mult sufluroafan. Aceştia conţin fitochimicale importante, care sunt eliberate atunci când aceştia sunt tocaţi, mestecaţi, fermentaţi sau digeraţi. Substanțele eliberate se descompul în sufluroafani, indol – 3 – carbinol şi în D – glucarat, toate aceste substanţe având un efect detoxifiant puternic asupra organismului tău.

  1. Broccoli

111

Broccoli are o interacţiune pozitivă cu enzimele ficatului tău şi sprijină eliminarea toxinelor cu uşurinţă. Evită prepararea acestei legume la microunde deoarece astfel toate enzimele îşi pierd proprietăţile. De preferat este să-l consumi crud sau uşor tras la tigaie. Acesta are proprietăţi anti-cancer, anti-diabetice şi anti-microbiene care ajută la prevenirea cancerului, diabetului, osteoporozei şi a alergiilor.

  1. Nucile braziliene

Brazil nuts in a hand made wooden spoon

Nucile sunt foarte bogate în seleniu, un element foarte important în procesul de eliminare a metalelor grele din organism. Seleniul previne afectarea celulelor organismului şi joacă un rol cheie în menţinerea sănătăţii organismului. Consumul de nuci braziliene este considerat a fi un mijloc prin care poţi reduce riscul apariţiei cancerului pancreatic.

  1. Afinele

072

Afinele conţin aspirină naturală care ajută la prevenirea deteriorării ţesuturilor afectate de inflamațiile cronice şi nu în ultimul  rând reduc durerea asociată cu acestea. Doar 300 de grame de afine consumate protejează împotriva deteriorării ADN-ului şi are proprietăţi antibiotice prin blocarea bateriilor în tractul urinar. De asemenea, au proprietăţi anti-virale şi sunt pline de fitonutrienți cu proprietăţi detoxifiante denumiţi proantocianidine.

  1. Sfecla roşie

081

O singură porţie de sfeclă roşie poate face mai mult pentru sănătatea ta decât pot face majoritatea legumelor şi fructelor. Aceasta stimulează energia şi stimulează scăderea tensiunii arteriale, iar pe termen lung te poate ajuta să lupţi împotriva apariţie cancerului. Sfecla roşie reduce durerile asociate artritei, stimulează sănătatea cerebrală şi te poate ajuta să lupţi împotriva kilogramelor în plus. Sfecla conţine o combinaţie unică de fitochimicale care au proprietatea de a detoxifia într-un mod eficient ficatul şi de a stimula aportul de oxigenare celulară.

  1. Busuiocul

091

Busuiocul are proprietăţi anti-bacteriene şi este plin de antioxidanţi care vă pot proteja ficatul. Ingredientele active sunt denumite terpenoide. De asemenea, vă poate ajuta în cazul în care suferiţi de probleme cu digestia. În plus, stimulează funcţionarea rinichilor şi acţionează ca diuretic, eliminând astfel toxinele nedorite. Seminţele de busuioc pot fi consumate în cazul în care suferiţi de constipaţie.  Busuiocul are proprietăţi de prevenire a cancerului, anti-ulcer, anti-microbiene şi antifungice.

  1. Avocado

101

Acest fruct plin de antioxidanţi şi de acizi graşi esenţiali scade colesterolul şi dilată vasele de sânge în timp ce blochează toxinele din organism şi previne degradarea arterelor. Avocado conţine un antioxidant denumit glutation, care blochează cel puţin 30 de  substanţe cancerigene diferite

  1. Sparanghelul

042

Nu numai că are proprietăţi detoxifiante extraordinare, dar vă poate ajuta să luptaţi şi împotriva procesului de îmbătrânire, împotriva apariţiei cancerului şi menţine sănătatea sistemului cardivascular. De asemenea, este cunoscut pentru stimularea hepatică şi pentru proprietăţile de detoxifiere.

  1. Migdalele

032

Migdalele sunt cea mai bună sursă de vitamina E. De asemenea, sunt foarte bogate în fibre, calciu, magneziu şi proteine care ajută la stabilizarea nivelului zahărului din sânge şi nu în ultimul trebuie precizat că elimină impurităţile din intestine.

  1. Merele

025

Merele sunt pline de substanţe nutritive foarte importante. Acestea conţin fibre, vitamine, minerale, fitochimicale benefice, cum ar fi D-Glucarat, flavonoide şi terpenoide. Toate aceste substanţe sunt utilizate de către organism în procesul de detoxifiere.

  1. Anghinarea

017

Anghinarea ajută din plin la stimularea funcţiei hepatice, care, la rândul său, stimulează eliminare toxinelor din organism.

Sursa: http://e-dimineata.ro/36-de-alimente-care-sprijina-detoxifierea-intregului-organism/

Posted in Medicină alternativă.