Consumul de nuci poate prelungi viaţa

Pentru a trăi mai mult şi mai sănătos,  cel mai bun sfat actual este să faci exerciţii fizice, să îţi menţii greutatea la un nivel optim, să fii pozitiv  şi să mănânci verdeţuri. Dar foarte probabil o să vedem cât de curând consumul de nuci inclus pe această listă.

Cei ce au mâncat nuci aproape în fiecare zi, au avut cu 20% mai puţine şanse de a muri, în decursul a două studii de masă cu durata de 30 de ani, potrivit analizei datelor efectuată de cercetători de la Dana-Farber Cancer Institute, Brigham and Women’s Hospital şi de la Harvard School of Public Health (Şcoală de Sănătate Publică Harvard) şi publicată în New England Journal of Medicine.

Consumatorii de nuci au avut şanse mai mici cu 30% să moară de boli de inimă, şi cu 10% să moară de cancer, comparativ cu cei care nu mâncau niciodată nuci, chiar şi după ajustarea factorilor care ţin de stilul de viaţă. Ambele tipuri de boli sunt printre ucigaşii de top din lumea dezvoltată.

Studiul a dovedit că atât arborii care produc nuci, precum nucii româneşti, migdalii, caju, nuci de Brazilia, cât şi arahidele ofereau beneficii de sănătate şi longevitate în directă proporţie cu consumul. Cercetătorii au prelucrat date de la studii de masă care au urmărit sănătatea a 119.000 bărbaţi şi femei pentru 30 de ani şi au inclus chestionare detaliate despre dietă la fiecare patru ani.

Iată rezultatul uimitor: consumatorii de nuci erau şi mai zvelţi şi au avut rate mai mici ale diabetului de tip 2.

“Cineva ar putea citi studiul nostru şi să spună: ei bine, asta este bine, dar dacă începem să încurajăm consumul de nuci, asta ar putea duce la şanse mai mari de obezitate, care este o problema majoră în majoritatea ţărilor dezvoltate. Dar noi am descoperit că de fapt cei ce consumă nuci în mod regulat sunt mai zvelţi; există mai puţină obezitate în acest grup”. Citatul aparține lui Charles Fuchs, Directorul Gastrointestinal Cancer Treatment Center/Centrul de Tratament pentru Cancer Gastrointestinal de la Dana-Farber şi autorul principal al documentului.

Studii anterioare au mai indicat şi o corelaţie între mâncatul nucilor şi un risc mai scăzut de boli de inima, diabet de tip 2, cancer la colon şi diverticulită. Un consum mai ridicat de nuci a mai fost pus în relaţie directă şi cu reducerea nivelului de colesterol, a inflamatiilor şi a rezistenţei la insulină. Un studiu recent sponsorizat de industria migdalelor a găsit că americanii care serveau migadale ca gustare în general compensau caloriile suplimentare mâncând mai puţin de-a lungul zilei.

Criticii descoperirilor de la Harvard au remarcat că cei ce mănâncă nuci, s-ar putea să mănânce mai puţine cipsuri de cartofi sau mai multe salate, iar acest comportament ar putea să explice sănătatea lor mai bună. La urmă urmei, cauza ar putea fi chiar acele legume cu frunze verde închis. Deşi recunosc că nu au stabilit relaţia de cauzalitate, cercetătorii de la Harvard sunt destul de încrezători şi au planificat cercetări ale componentelor chimice specifice din nuci care ar explică taliile mai subţirele şi inimile mai sănătoase.

Fuchs a spus: „Încercăm să înţelegem care este beneficiul, care este mecanismul prin care aceste lucruri reduc riscul de a muri de boli de inimă şi cancer, ca şi reducerea riscului de diabet” Următorul pas va fi studierea mostrelor de sânge şi tumori colectate în cadrul studiilor de masă „pentru a vedea ce trasee afectează nucile şi atunci să sperăm că vom stabili cu exactitate ce substanţă sau substanţe chimice din nuci contribuie la beneficii”, a mai spus Fuchs.

Nucile ar putea fi o reţetă minunată pentru longevitate, destinată celor care doresc să trăiască natural şi sănătos. Dar secretele unei vieţi lungi nu par să fie chiar aşa de secrete. În special în ţările dezvoltate, mâncatul excesiv şi mişcarea prea puţină explică mare parte a mortalităţii, aşa că schimbările de dietă au potenţialul de a mişcă acul măsurând speranţa de viaţă.

Tratamentul inbunatatit al cancerului ar putea şi el să salte în mod semnificativ speranţa de viaţă. Dar deoarece pare tot mai îndepărtat faptul că o singură soluţie să meargă pentru toate tipurile de cancer, progresul probabil că va fi parţial şi treptat.

Sursa: http://viataverdeviu.ro/studiu-consumul-de-nuci-poate-prelungi-viata/

Posted in Medicină alternativă.