Descoperă cele şapte alimente cu cea mai mare densitate nutritivă de pe pământ

Eticheta de super-alimente este acordată ca premiu alimentelor cu mare denstitate nutritivă, care conţin mai mulţi nutrienţi şi antioxidanţi decât altele.

Se poate supravieţui doar cu câteva super-alimente, dar mesele nu prea umplu stomacul. Cu toate acestea, corpul le acceptă ca alimente, mai uşor decât pe majoritatea suplimentelor şi extractelor. Aşa că mâncaţi hrană bună şi adăugaţi super-alimentele.

Acestea sunt cele şapte super-alimente de luat în consideraţie:

1 Chlorella

Chlorella este o algă atât de mică, încât până la apariţia microscopului, oamenii nici măcar n-au ştiut de existenţa ei. Considerată cea mai verde fiinţă de pe Pământ, ea conţine o cantitate uriaşă de clorofilă, dar şi alte principii active, care fac din această algă un medicament extraordinar de puternic, pe care merită să-l cunoaştem şi să-l folosim.

Chlorella este tratată de majoritatea ca supliment alimentar. Dar este de fapt un aliment. Pe la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, era considerată o soluţie pentru foametea din lume, deoarece este foarte uşor de cultivat şi colectat din iazurile de apă dulce sau lacurile făcute de om.

Ideea a fost abandonată, deoarece pereţii celulari ai chlorellei erau prea tari pentru a fi digeraţi. Dar între timp, a fost dezvoltată o tehnică de a sparge mecanic pereţii celulari ai algei, fără a afecta calitatea nutritivă. Astăzi, majoritatea mărcilor care vând chlorella vor specifica: “pereţi celulari sparţi”, indicând că nutrienţii sunt uşor asimilabili.

Chlorella este un fitonutrient cheie care conţine elementele constitutive ale vieţii, inclusiv acid nucleic, aminoacizi, polizaharide, beta-glucani, peptide şi vitamine. Acizii nucleici transferă informaţii genetice de la o generaţie la alta şi sunt, prin urmare, blocuri de construcţie a vieţii.

Beneficii:
– conţinut mare de proteine,
– conţine beta-caroten,
– conţine clorofilă,
– conţine factor de creştere chlorella,
– bogată în calciu,
– bogată în fier,
– bogată în zinc,
– bogată în vitamina E,
– bogată în tiamină (vitamina B1),
– bogată în riboflavină (vitamina B2),
– bogată în niacina (vitamina B3),
– bogată în vitamina B6,
– bogată în acid folic,
– bogată în vitamina B12,
– bogată în biotină,
– bogată în potasiu,
– bogată în fosfor.

2 Spirulina

2. Spirulina sau alga albastră-verde, este un alt super-aliment verde condensat. Deşi e considerată o algă, tehnic este un tip de bacterie unicelulară benefică sau o încrucişare între bacterie şi algă, conţinând elemente de la ambele tipuri de microorganisme. Spirulina se gaseşte în formă de spirală, bogată în substanţe nutritive, descoperită în lacurile naturale alcaline din America de Sud şi Africa. Timp de secole această plantă a reprezentat o parte importantă a regimului alimentar al multor comunităţi. Din 1970 spirulina a fost din ce în ce mai mult studiată şi cunoscută, fiind utilizată pe scară largă ca supliment alimentar.

Spirulina are un conţinut ridicat de proteine vegetale (50-63%) – de trei sau patru ori mai mare decât cel întâlnit în carnea de peşte sau cea de vită – şi multiple vitamine (depăşeşte de 3-4 ori cantitatea de vitamina B12 întâlnită în ficatul de animale) care lipsesc în mod normal în cazul unei diete vegetariene. Spirulina conţine minerale (fier, potasiu, sodiu, magneziu, fosfor, calciu, etc.), are un nivel important de betacaroten ce are rolul de a proteja celulele (de 5 ori mai mare decât morcovii şi de 40 de ori mai mare decât spanacul), un volum crescut de acid gama-linoleic (care reduce colesterolul şi previne apariţia bolilor de inima) şi ficocianină (substanţă găsită în spirulină care inhibă formarea cancerului de colon) etc.

Printre cele mai importante şi benefice efecte ale spirulinei pentru sănătate (în cazul consumului regulat al acestei plante) se regăseşte, fără îndoială şi pierderea în greutate. Scăderea numărului de kilograme se va face natural, iar corpului îi vor fi furnizate toate vitaminele importante, aminoacizi şi substanţe nutritive pentru organism, precum şi proteinele necesare.

Spirulina nu conţine zahăr şi carbohidraţi. Aceasta acţionează ca un inhibitor puternic al apetitului şi reduce considerabil greutatea corporală, în timp. Desigur, consumul de spirulină trebuie însoţit de o dietă sănătoasă, naturală, în care se poate consuma ceai verde şi alte produse alimentare ce pot contribui la o scădere sănătoasă şi treptată în greutate.

O altă calitate a spirulinei este aceea că ea poate corecta anemia în cazul copiilor subnutriţi. Spirulina este de asemenea, foarte eficientă împotriva melanozei şi keratozei cauzate de intoxicaţia cronică cu arsenic.

Printre alte efecte benefice ale spirulinei se enumeră:
– protejează împotriva febrei fânului şi reduce inflamaţia declanşată de artrită,
– ajută la reducerea nivelului de colesterol şi trigliceride rele din sânge, îmbunătăţind, în general, sănătatea cardiovasculară datorită faptului că este o sursă rară de acid linoleic (care mai este prezent în laptele matern),
– ajută la diminuarea problemelor provocate de diabetul de tip 2, scăzând nivelurile de zahăr din sânge,
– are efect antioxidant, diminuand degradarea muşchilor şi epuizarea după exerciţiile fizice, îmbunătăţind starea generală de sănătate.

În cele mai multe dintre cazuri, alături de spirulină pentru tratarea unor boli, medicul va prescrie şi alte tratamente medicamentoase. Spirulina nu este un medicament, însă atunci când este folosită ca sursă suplimentară de nutrienţi poate preveni apariţia unor afecţiuni ce au la bază deficienţe nutriţionale. Cercetările medicale au demonstrat deja că spirulină oferă beneficii organismului uman, contribuind la echilibrul şi sănătatea acestuia.

3 Kale (varză furajeră)

Toate tipurile de varză cunoscute astăzi (kale, conopidă, varză de Bruxelles, savoy, varză albă şi cea roşie, broccolli) s-au dezvoltat din prima varză sălbatică, datorită cultivării şi selecţiilor repetate, generaţie după generaţie, practicate de oameni încă de pe vremea primelor culturi. Varza sălbatică există încă şi este o plantă bienala (cu un ciclu de viaţă derulat pe o perioada de 2 ani) ce apare în flora spontană din multe regiuni ale ţării. În primul an ea dezvoltă o rozetă de frunze bogate, groase şi cărnoase, iar anul următor o tulpină înalta de peste 1 m ce poartă numeroase flori galbene. Ca şi restul verzelor care au urmat-o, se înmulţeşte prin seminţe.

În ultimii ani, kale îşi câştigă treptat dar sigur, popularitatea. Este considerată o plantă super-nutrient, una dintre cele mai sănătoase de pe planetă, care poate aduce beneficii semnificative. Este bogată în calorii, fibre, calciu şi potasiu, vitamina A, B6, C, K, cupru, fier, mangan, fosfor. Principalele atribute sunt legate mai ales de cantităţile mari de antioxidanţi: carotenoide, flavonoide, luteină şi zeaxantina. Pe lângă antioxidanţi, conţinutul substanţial de fibre ajută bilă, scade nivelul colesterolului şi reduce riscul atacurilor de cord, mai ales cînd este consumat în stare crudă.

Vitamina K este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi cunoscuţi, care reduce sau chiar înlătură riscul apariţiei cancerului. Această vitamina este esenţială pentru o varietate largă de funcţii ale organismului.

Kale e o plantă care rezistă la temperaturi scăzute, fiind una dintre puţinele ce supravieţuieşte în grădini până toamna foarte târziu. Cele mai bune, ca în cazul tuturor plantelor proaspete, sunt frunzele tinere, verde-închis, cu aspect ferm şi tulpini crocante. Pot fi păstrate, dacă nu sunt spălate, până la o săptămâna la frigider, în pungi de plastic bine sigilate.

Din kale se pot prepara salate, sosuri de verdeaţă, se poate adăuga la supe, ciorbe, fierturi, tigăi, omlete sau papare, ghiveciuri cu legume sau gratinată la cuptor. Am găsit reţete de chipsuri din kale, sau ca ultim trend în materie de topping pentru pizza. Poate fi folosită în reţete similare verzei albe, la sarmale, sau ca substitut la preparatele din spanac.

Dacă aveţi grădină, căutaţi un site online de unde vă puteţi procura seminţe şi ajutaţi la readucerea verzei kale în bucătăria noastră.

4 Cacao

Cacaua e un super-aliment care este uşor de mâncat sub formă de ciocolată. Cacaua este baza ciocolatei şi are cel mai înalt indice ORAC (Oxygen Radical Absorption Capacity/capacitate de absorbţie a radicalilor oxigenului) dintre toate alimentele.

Beneficiile pe care le are pentru sănătate pudra de cacao şi boabele de cacao sunt certe. Vorbim despre cacao neprelucrată, despre pudra raw de cacao dar şi despre pudra integrală de cacao, din care nu au fost extrase grăsimile. Şi asta pentru că anumite grăsimi din boabele de cacao sunt cele care aduc cele mai mari beneficii.
– menţine sănătatea inimii,
– cacaua conţine antioxidanţi care ajută organismul să scape de radicalii liberi care duc la celule deteriorate şi boli,
– antioxidanţii ajută de asemenea, la prevenirea bolilor cardiovasculare,
– aport de flavonoide. Plantele produc anumiţi compuşi numiţi flavonoide, care sunt benefice pentru oameni. Cacaua conţine flavonoide cum ar fi epicatechina, catechine şi procyanidins, care sunt antioxidanţi foarte puternici şi protejează împotriva radicalilor liberi.
– curată vasele de sânge. Flavonoidele din pudra de cacao protejarea organismului de boli cardiovasculare prin efectul de curăţare a vaselor de sânge. Efectul apare imediat după consum dar este cu adevărat eficient la consumul constat de pudra de cacao sau ciocolată neagră. S-a stabilit că începând de la două pătrăţele de ciocolată neagră consumată pe zi, în fiecare zi, beneficiile sunt evidente. Este vorba despre ciocolata fără adaos de grăsimi care conţine cel puţin 75% pudră de cacao integrală.
– ciocolata previne diabetul de tip 2. Pudra de cacao şi ciocolata sănătoasă au proprietăţi antiinflamatorii care ajută la reducerea riscului de diabet de tip 2. În plus poate controla nivelul de insulină. Beneficiile apar în urma consumului constant, a maximum două-trei pătrăţele de ciocolată neagră pe zi.
– cacaoa/ciocolata neagră protejează împotriva problemelor cardiovasculare şi îmbunătăţeşte funcţionarea creierului.

Pudră de cacao consumăm rar ca atare, deşi aroma este extrem de plăcută, gustul este dificil. Dar, pudra de cacao are calitatea de a fi activată în combinaţie cu proteine şi dacă este încălzită. Adică soluţia perfectă este ciocolată caldă cu lapte (vegetal sau de vacă). Când pudra de cacao este încălzită, se eliberează şi mai mulţi antioxidanţi. S-a dovedit că o ceaşcă de cacao fierbinte conţine mai mulţi antioxidanţi decât un pahar de vin roşu sau decât unul de ceai. Îndulcitorul ideal pentru această băutură este mierea sau melasa. Mierea se adaugă după prepararea băuturii pentru a nu-şi pierde calităţile, după ce băutură se răcoreşte.

5 Seminţele de chia

Seminţele de chia sunt bogate în Omega-3 şi spre deosebire de seminţele de in, nu trebuie măcinate. Ele sunt un pic mai scumpe decât seminţele de in, dar oferă mai mulţi nutrienţi şi de asemenea protejează împotriva bolilor de inima. Consumate crude sau prăjite, întregi sau măcinate, în amestecuri de salate, cu cereale cu lapte ori cu sucuri naturale, aceste seminţe sunt o sursă excelenţă de fibre, proteine, acizi graşi esenţiali Omega-3 şi Omega-6, antioxidanţi, vitamine, minerale şi aminoacizi. Au proprietăţi ce previn îmbătrânirea precoce, inhibă apetitul, iar o lingură de seminţe asigură energia unei persoane pe durata întregii zile. Sunt utile diabeticilor, având un indice glicemic scăzut, dar şi atleţilor, pentru rezistenţă şi hidratare şi de asemenea protejează împotriva bolilor de inimă.

Astăzi, din ce în ce mai mulţi nutriţionişti şi medici recomandă integrarea acestor seminţe miraculoase pentru sănătate în dietele de slăbit, dar şi în regimurile alimentare pentru anumite afecţiuni, datorită conţinutului bogat de nutrienţi şi antioxidanţi extrem de valoroşi pentru buna funcţionare a organismului.

-oferă rapid senzaţia de saţietate şi ajută la slăbit,
-oferă energie organismului şi întăresc sistemul imunitar,
-seminţele de chia previn apariţia diabetului,
-ajută digestia şi previn apariţia bolilor gastrointestinale,
-seminţele de chia previn afecţiunile cardiovasculare,
-combat tulburările de somn şi stimulează relaxarea organismului,
-previn apariţia cancerului,
-au proprietăţi antiinflamatoare,
-îmbunătesc funcţiile creierului,
-împiedică îmbătrânirea prematură şi sporesc longevitatea,
-întăresc oasele şi previn osteoporoză.

6 Seminţele şi uleiurile de cânepă

Seminţele şi uleiurile de cânepă sunt disponibile la magazine şi online. Ele furnizează ceea ce mulţi consideră echilibrul perfect între Omega-3, 6 şi 9.

Ele sunt bogate în fibre şi alţi nutrienţi de baza, oferind o combinaţie proteică completă. Seminţele de cânepă şi uleiurile mai conţin micronutrienti anticancerigeni şi care sporesc sănătatea inimii.
Creşterea cânepii industriale este legală în România, deoarece nu conţine practic nici un pic de THC. Având un gust similar cu seminţele de pin şi de floarea soarelui, seminţele de cânepă pot fi folosite în orice reţetă. În ceea ce priveşte conţinutul nutritiv, sămânţa de cânepă decorticată conţine în principiu 30% proteine, 42% grăsime şi 15% carbohidraţi.

Pentru diabetici, indicele glicemic al seminţelor de cânepă decorticate este considerat mic datorită conţinutului scăzut de carbohidraţi. Seminţele sunt de asemenea pline de nutrienţi care moderează nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, seminţele de cânepă decorticate conţin 30% proteine, din care 65% este proteină uşor de digerat, numită şi edestină. Aceasta joacă un rol important pentru organism deoarece este uşor de digerat şi stimulează producerea de anticorpi care întăresc sistemul imunitar şi ne feresc de efectele nocive ale radicalilor liberi.

Proteina din cânepă conţine toţi cei 21 de aminoacizi cunoscuţi, inclusiv cei 8 aminoacizi esenţiali pe care organismul uman adult nu îi poate produce (leucină, lizină, metionină, fenilalanină, triptofanul, valină şi treonină).

Deşi nu există nici o doză zilnică recomandată de acizi graşi esenţiali, mulţi experţi recomandă un minim de 3% de calorii din acizi graşi Omega-6 şi 1% din Omega-3. Femeile însărcinate şi cele care alăptează ar trebui să dubleze aceste doze. O lingură de ulei de cânepă sau 2 linguri de seminţe de cânepă decorticate conţin aproximativ 6.6 grame de Omega-6 şi 2.2 grame de Omega-3 – exact doză necesară pentru o dietă de 2000 de calorii.

7  Sucul de noni

Sucul de noni care este crud şi nu denaturat, amplifică imunitatea şi este medicinal.

Beneficiile pe care le poate obţine organismul consumând suc de noni:
– sucul de noni consumat ca şi supliment alimentar pe stomacul gol reduce inflamatiile,
– întăreşte sistemul imunitar,
– curată aparatul digestiv,
– reglează funcţiile celulare,
– repară celulele deteriorate,
– îmbunătăţeşte transportul oxigenului în celule,
– măreşte energia şi buna dispoziţie,
– elimină bacteriile patogene, ajută la reproducerea celulelor T care joacă un rol important în lupta contra bolilor,
– normalizează hipertensiunea, fluidifică fluxul sanguin prevenind formarea cheagurilor.

Noni nu este un medicament ci un suc pur 100% obţinut dintr-o plantă indoneziană (Morinda Citrifolia), de secole folosită de popoarele asiatice, ca reconstituent, datorită calităţilor, autenticităţii, purităţii şi beneficiilor sale.

Atraşi de “miracolele” seculare realizate de noni, cercetătorii au început să facă studii pe această plantă din care a reieşit ceva incredibil: Noni conţine vitamine, minerale, enzime, oligoelemente şi steroli, şi s-a mai descoperit că Noni conţine întregul spectru de aminoacizi, care fac din ea un izvor perfect de proteine.

Cu toţii putem avea beneficii de la acest fruct, care în insulele din Pacific este folosit de secole:
– la copii, pentru a se dezvoltă armonios, la adolescenţi, pentru a atenua problemele pielii cu erupţii şi schimbările de nestăpânit ale stării de spirit, la sportivi, pentru a avea rezultate mai bune, la oamenii de afaceri, pentru eliminarea stresului, la femei, pentru a avea pielea mai tonică, pentru a fi mai frumoase, la persoanele în vârstă, pentru a combate toate acele fenomene tipice îmbătrânirii.

Doză zilnică recomandată este de 2 plicuri de 30 ml, împărţite între dimineaţă şi seară. Este recomandat să se consume sucul pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun şi cină sau înainte de a merge la culcare. Pentru a ajuta absorbţia şi funcţiile digestive, ideal ar fi ca sucul să fie ţinut puţin în gură înainte de a fi înghiţit, astfel încât preţioasele substanţe pe care le conţine să poată fi absorbite mai întâi de mucoasa orală.

La final, nu putem să nu menţionăm şi sucul de aloe vera. Din nou, ar trebui să fie organic şi neamestecat cu altceva. Sucul de aloe vera este întăritor al sistemului imunitar şi foarte bun din punct de vedere medicinal.

Surse: http://viataverdeviu.ro/descopera-cele-sapte-alimente-cu-cea-mai-mare-densitate-nutritiva-de-pe-pamant/

http://www.naturalnoni.ro/beneficii-suc-noni.php

http://www.formula-as.ro/2012/1040/medicina-naturii-44/chlorella-sanatatea-are-culoarea-verde-15655

Posted in Medicină alternativă.