Durerea și bolile psihosomatice

Medicina holistică este un concept străvechi, explorat în zilele noastre inclusiv de către medicină alopată, prin ramura mai nouă numită psihosomatică. La baza ei stă ideea conexiunii permanente dintre trup, minte şi suflet, între cele trei niveluri existând mecanisme complexe de interdependenţă.

Termenul „psihosomatică” vine din greacă: psyche – sufletul + soma – corp şi este folosit pentru a se referi la boala fizică, provocată de anumite cauze psihologice. 90-95% din toate afecțiunile fizice sunt cauzate de motive psiho-emotionale. Principiul de bază, în cadrul unor astfel de cazuri constă în indivizibilitatea  laturei fizice şi a laturei mentale. Chiar şi Platon a declarat: “În cazul în care întregul se simte rău, partea sa componentă nu poate fi sănătoasă.” Organismul reacţionează la experienţa emoţională: se comprimă  şi expune blocaje.

S-a dovedit deja ştiinţific că stările prelungite de stres, frică sau supărare pot împiedică în chip vizibil funcţionarea corectă a anumitor organe sau sisteme din organismul uman. Este însă necesar să conştientizăm că nu numai stările negative menţinute pe termen lung ne pot afecta sănătatea, ci chiar şi gândurile, vorbele şi emoţiile noastre de zi cu zi.

Nu degeaba marii învăţaţi au făcut referire de-a lungul timpului la gânduri ca la principala formă de a ne manifestă în lume şi de a ne crea viaţa.

În această lumină, putem înţelege că bolile sunt doar un semnal al corpului nostru fizic, menit să ne arate că am făcut o anumită greşeală la nivelul gândirii, simţirii sau al comunicării cu ceilalţi. Astfel, în momentul în care conştientizăm greşeala făcută, sau adevărata cauză din spatele respectivei boli şi încercăm să o remediem, vindecarea va veni cu siguranţă şi va fi de durată.

Dacă însă nu apelăm şi la vindecarea prin gândire, pe lângă tratamentele tradiţionale, avem toate şansele să nu învăţăm respectiva lecţie de viaţă. De aceea, vom trece prin aceleaşi probleme de sănătate mai devreme sau mai târziu, până vom învaţa că totul porneşte în cele din urmă din noi înșine – atât starea de rău, cât şi starea de bine.

Există, de asemenea, şi boli karmice, care ne sunt date pentru a ne rezolva karma provenită dintr-o existenţă anterioară. Acestea sunt, în general, de tip cronic şi mai greu de pus în legătură cu anumite gânduri negative, tipare comunicaţionale deficitare, sau emoţii contradictorii din viaţa noastră de zi cu zi.

Iată care sunt doar câteva cauze subtile ale celor mai răspândite boli şi cum putem aduce în viaţa noastră vindecarea la nivel holistic:

1) Bolile pielii

Bolile de piele (acneea, cuperoza, eczemele, dermatitele etc.) indică teama unei persoane de a se deschide complet, de a se exprima pe sine în totalitate. Persoana are frică ascunsă de a nu fi respinsă de către ceilalţi. De asemenea, pot exista tendinţe de autorespingere. Acestea sunt vizibile mai ales în cazul adolescenţilor și a persoanelor în vârstă.

2) Bolile digestive

Bolile aparatului digestiv sunt legate de felul incorect în care digerăm sau asimilăm evenimentele din viaţă noastră. Astfel, problemele de digestie indică o stare de nemulţumire sau de manie refulată, adică incapacitatea de a accepta o anumită persoană sau o anumită situaţie din viaţă noastră. În mod similar, problemele la stomac indică neputinţa noastră de a digera anumite experienţe de viaţă, nerăbdare, nelinişte, precum şi refuzul de a accepta anumite idei noi în viaţa noastră.

Problemele intestinului subţire se referă la incapacitatea de a înţelege şi asimila anumite lecţii de viaţă care ne sunt necesare la nivelul evoluţiei. În timp ce problemele intestinului gros (printre care şi constipaţia) pot indica o anumită stare de culpabilitate, precum şi dificultatea de a ne elibera de ataşamente (inclusiv în plan fizic), sau de a elimina anumite tipare mentale ori emoţionale care nu ne mai sunt necesare.

Problemele ficatului indică o stare prelungită de tristeţe, invidie, gelozie sau supărare. De obicei, aceste gânduri şi emoţii negative sunt îndreptate către cei din jur, însă la nivel subtil ele oglindesc o stare de frustrare şi o profundă nemulţumire a persoanei bolnave faţă de sine însuşi.

3) Problemele menstruale

Problemele menstruale se referă cel mai adesea la refuzul propriei feminităţi, dar şi la teama de a ne experimenta sexualitatea pe deplin. Persoana care are astfel de probleme refuză cel mai adesea ideea de a fi ajutată sau de a se baza pe un bărbat în viaţă ei, deşi aceasta reprezintă de fapt una dintre nevoile ei profunde.

4) Bolile respiratorii

Bolile aparatului respirator pot indica o utilizare defectuoasă a energiei fizice, precum şi refuzul de a lasa viaţa să curgă liber. Spre exemplu, în cazul pneumoniei, este vorba despre oboseală acută pe care persoana o resimte în faţa vieţii şi a responsabilităţilor de zi cu zi, precum şi de lipsa profundă a sentimentului de bucurie din viaţa sa.

Dacă avem guturai, acesta poate fi corelat cu o stare de teamă, confuzie sufletească sau culpabilitate. Este posibil să nu dorim să ne urmăm intuiţia într-o anumită situaţie, fiind deranjați de ceea ce simţim faţă de o anumită persoană sau faţă de un anumit eveniment din viaţa noastră.

5) Bolile cardiace

Problemele inimii sunt cauzate de primirea şi transmiterea incorectă a energiei iubirii. De cele mai multe ori, persoana afectată nu îşi ascultă inima, reprimându-şi în mod constant emoţiile şi sentimentele.

De asemenea, persoana care are probleme cu inima poate simţi că problemele de zi cu zi o consumă în totalitate, răpindu-i din entuziasmul vieţii. Însă, până la urmă, în noi înșine stă puterea de a dărui iubire şi de a găsi motive de bucurie în tot ceea ce ne înconjoară.

6) Durerile de spate

Durerile coloanei vertebrale indică faptul că ne simţim ca şi cum am căra în spate toate greutăţile vieţii, sau ca şi cum am fi lipsiți de susţinere afectivă în tot ceea ce întreprindem.

Durerile în partea de jos a spatelui sunt corelate cu o stare de insecuritate financiară şi cu frica faţă de viitor în ceea ce priveşte latura materială a vieţii. De multe ori, persoana afectată îi trage la răspundere pe ceilalţi pentru propriile sale nemulţumiri.

Durerile lombare se leagă de anumite probleme afective, ori de refuzul de a ne detaşa de trecut. Ele pot indica de asemenea o stare de culpabilitate pe care o simţim faţă de o persoană importantă din viaţa noastră.

Durerile în partea de sus a spatelui indică existenţa multor aşteptări faţă de ceilalţi şi apariţia unei stări de furie reprimată atunci când acestea nu ne sunt îndeplinite. De cele mai multe ori, simţim că ceilalţi ar trebui să ne sprijine din punct de vedere afectiv, deşi până la urmă în noi înșine ar trebui să căutăm în primul rând această susţinere.

Vindecarea bolilor la nivel holistic: concluzii

Astfel de cauze subtile sau spirituale există în spatele tuturor bolilor, al viruşilor, al bacteriilor, circumstanţele exterioare creând doar mediul propice pentru manifestarea lor la nivel fizic. În cele din urmă, important este să conştientizăm că în noi stă puterea de a ne vindeca, putere pe care o accesăm de fiecare dată când reuşim să aducem energii de vibraţie pozitivă în viaţă noastră. Energiile de vibrație pozitivă, sau înaltă, sunt gândurile, emoțiile și trăirile tuturor aspectelor pozitive ale vieții: iubirea și aprecierea de sine, iubirea și aprecierea aproapelui, încrederea, credința într-o forță creatoare divină, armonia, recunoștința, înțelegerea, compasiunea, etc.  

În concluzie, cea mai sigură cale de a atrage sănătatea, fericirea şi prosperitatea de partea noastră este să ne supraveghem cu atenţie fluxul gândirii, al emoţiilor şi al comunicării, străduindu-ne în permanență să emitem gânduri pozitive, stări pozitive şi cuvinte pozitive. Astfel vom atrage în viaţa noastră, prin legea rezonanţei, acelaşi tip de energii benefice.

Sursa: http://www.garbo.ro/articol/Psihologie/13625/cauze-subtile-ale-bolilor.htm

Posted in Comportament uman.