Importanţa citricelor în alimentaţia noastră

Celebrul medic oftalmolog american, Dr. Steven G. Pratt, în lucrarea sa intitulată “Super Alimente Rx” afirmă: “Organismul uman nu poate produce vitamina C. Aceasta este hidrosolubilă şi nu este reţinută de corp. De aceea organismul are nevoie de o aprovizionare permanentă pentru a păstra o concentraţie adecvată la nivel celular şi sanguin. Vitamina C, împreună cu alţi nutrienţi importanţi conţinuţi de citrice, joacă un rol important în reducerea riscului de apariţie a bolilor cronice. Un nivel scăzut de vitamina C a fost asociat cu creşterea mortalităţii, cu precădere din cauza cancerului şi a afecţiunilor cardiovasculare.” De asemenea există o legătură strânsă între o cantitate scăzută de vitamina C în organism şi cancerul gastric, oral şi esofagian.

Citricele sunt un veritabil remediu anticancer. Ele nu ajută doar la combaterea gripelor şi răcelilor: portocalele, fructele de grapefruit şi lămâile contribuie la fixarea în organism a unor antioxidanţi care luptă împotriva cancerului.

Ultimele cercetări privind dieta mediteraneană care include un consum mare de citrice, este asociată unui risc scăzut de apariţie a cancerului de sân, pulmonar, pancreatic, de colon, de rect şi de col uterin. S-a demonstrat că toate citricele conţin numeroşi agenţi anticancerigeni .

Deasemenea, puterea flavonoidelor din citrice este uimitoare. Ele sunt antioxidante şi antimutagenice. Aceasta reprezintă proprietatea de prevenire a apariţiei mutaţiilor la nivel celular şi implicit de prevenire a apariţiei cancerului sau a altor afecţiuni cronice. Acest lucru uimitor se datorează puterii miraculoase a flavonoidelor de absorbţie a razelor ultraviolete, de protecţie a ADN-ului şi de capacitatea de a interacţiona cu carcinogenii.

Citricele – un puternic detoxifiant natural şi factor alcalinizant al organismului

Steve Meyerowitz, un naturopat foarte cunoscut din Statele Unite, afirmă în cartea sa “Posturi cu sucuri naturale şi detoxifierea”: “Majoritatea fructelor, în special citricele sunt solvenţi puternici. Conţinutul lor bogat în apă spală tractul digestiv, rinichii şi purifică fluxul sanguin. Lămâia este cel mai puternic solvent, urmat de lămâia verde, ananasul şi grapefruitul. Toate au un efect detoxifiant asupra ficatului şi a vezicii biliare.“

Dr. Robert O. Young, microbiolog şi nutriţionist, faimos pentru cercetările sale privind alimentaţia alcalină a concluzionat cu argumente solide că echilibrarea ph-ului din organism poate face adevărate minuni pentru sănătate. „ …grapefruitul, lămâia, limeta, sunt fructe alcaline, miraculoase în acest sens, deşi multă vreme au fost considerate acide datorită acidului citric din compoziţie. Însă ele au un conţinut redus de zaharuri şi multe săruri de potasiu în compoziţie, ceea ce le face alcaline.”

Citricele – sursă naturală de energie şi bună-dispoziţie

Citricele au de asemenea un efect puternic asupra sistemului nervos, atenuând fluctuaţiile dispoziţiilor psihice şi mentale şi de asemenea ajutând la eliminarea stărilor depresive şi a anxietăţii. Acidul folic (vitamina B9) conţinut de citrice contribuie la formarea de celule sănătoase şi joacă un rol foarte important în prevenirea anomaliilor sistemului nervos. Acidul folic este cel care reglează eliberarea de serotonină (hormonul bunei-dispoziţii) în organism.

Iată care sunt avantajele pe care le aduc cele mai importante citrice organismului tău:

Lămâia

Juicy Lemons HD Desktop Background

Lămâiul (Citrus limon) este originar din India, dar miraculoasele lămâi, sunt folosite şi apreciate încă din secolul al IV-lea şi pe teritoriul nostru. Arabii sunt cei care l-au cultivat în regiunea sudică a Mării Mediterane. Sicilia este principalul producător de ulei de lămâie (Aetheroleum citri), dar nu trebuie uitate nici centrele din insula Cipru, California şi Florida.

Calităţile excepţionale ale sucului de lămâie sunt recunoscute încă din antichitate. Egiptenii preparau o băutură specială numită Antica, ce conţinea suc de lămâie şi usturoi, pe care o foloseau pentru a-i menţine sănătoşi şi plini de putere pe sclavii care munceau, în soarele torid al deşertului. Se pare că efectele miraculoase ale acestei băuturi care curăţă vasele de sânge şi le menţine elasticitatea, asigură o viaţă lungă şi sănătoasă, erau bine cunoscute de preoţii egipteni. De asemenea în Africa, sucul de lămâie a fost folosit cu succes în cazul epidemiei de holeră.

Lămâia este un fruct cu virtuţi surprinzătoare şi care are efecte extraordinare asupra sănătăţii noastre, în special datorită cantităţii mari de vitamina C pe care o conţine, dar şi datorită altor componente cum sunt: vitamina B, vitamina A, fosfor, potasiu, magneziu, calciu, proteine, carbohidraţi şi flavonoide (substanţe care deţin proprietăţi cu rol antioxidant şi anticancerigen).

S-a constat că lămâia distruge celulele canceroase. Mulţi cercetători au constatat efectul de reducere rapidă a chisturilor şi tumorilor prin consumul sucului proaspăt de lămâie. Unele studii afirmă că lămâia este de mare utilitate în toate tipurile de cancer, dar mai ales în cancerul de colon, cancerul de sân, în cancerul de prostată şi de asemeni în cancerul de plămân şi de pancreas.

– sporeşte rezistenţa organismului în faţă infecţiilor

– contribuie la menţinerea sănătăţii inimii, nervilor şi ţesutului muscular

– este un agent antimicrobian cu spectru larg, eficient în infecţiile bacteriene şi cu ciuperci

– regularizează tensiunea arterială crescută

– are efect antioxidant prin neutralizarea radicalilor liberi

– contribuie la vindecarea rănilor

Lămâia este un preţios aliment antidepresiv, combate stresul şi bolile nervoase. Consumată în mod regulat, reduce considerabil stările de anxietate, retrezeşte buna dispoziţie şi optimismul.

Pe lângă faptul că are un conţinut bogat în vitamina C, lămâia îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, protejează corpul de infecţii şi acţionează ca un astringent. Persoanele care se confruntă cu infecţii ale tractului urinar pot consuma cu încredere suc de lămâie deoarece vor scapa de ele încetul cu încetul. Nici cele care suferă de artrită sau reumatism nu vor fi dezamăgite de efectele miraculoase ale acestui citric. Pentru combaterea greţurilor sau arsurilor stomacale, stoarceţi suc de lămâie în apă fierbinte şi beţi amestecul. Nu în ultimul rând, pentru a avea o pielea frumoasă şi strălucitoare aplicaţi o felie de lămâie pe faţă la perioade de timp regulate.

Lămâia poate fi consumată atât în întregime, deoarece şi pulpa şi coaja sunt foarte bogate în principii active necesare sănătăţii noastre, dar poate fi consumată şi separat – fie numai zeamă sau sucul propriu-zis de lămâie, ori în anumite condiţii numai coaja sa, care şi ea este bogată în uleiuri volatile şi în flavonoide. Ca să aibă mai mult suc, rulează lămâia în palme preţ de câteva secunde sau scufund-o în apă caldă. În acest fel, pulpa fructului se separă de coajă şi sucul va ieşi din abundenţă.

Uleiul volatil de lămâie, este cel care face ca mirosul lămâilor să fie inconfundabil. El se extrage din coaja de lămâie, fie în centre specializate, unde prin anumite modalităţi mecanice se poate extrage un ulei superior, fie îl putem extrage chiar în casă. Datorită uleiului volatil, lămâile cresc imunitatea, astfel că forţa de apărare a organismului în faţă bolilor infecţioase este mult mai mare. În felul acesta lămâile sunt bactericide, în cazul bolilor infecţioase de natură digestivă sau respiratorie. În caz de rău de transport, două picături de ulei esenţial de lămâie puse într-o linguriţă de zahăr fac să dispară imediat greţurile. Uleiul volatil de lămâie ne ajută să ne curăţăm pielea mâinilor, pătate de sucuri de fructe sau de legume. În atomoterapie (terapia cu uleiuri aromatice) uleiul volatil de lămâie, este indicat în afecţiuni circulatorii (anemie, degerături, varice), în afecţiuni digestive (diabet, litiază biliară, gastro-enterită), în afecţiuni ale ficatului, vărsături, litiaze, în afecţiuni ale capului (migrene), laringită, tonifiant gingival, sinuzită şi în afecţiuni ale aparatului respirator (astm, bronşită).

Grapefruit

grapefruit-health-benefits-and-nutritional-facts1

Grapefruit-ul este un detoxifiant alcalin, natural şi puternic care ajută organismul să scape de microbii dăunători şi contribuie la întărirea sistemului imunitar împotriva altor atacuri şi acţionează asupra sistemului digestiv şi a ficatului . De asemenea, grapefruitul stimulează refacerea ţesuturilor şi împiedică dezvoltarea tumorilor. Acţiunea sa de detoxifiere se combină în mod armonios cu un efect puternic de oprire a dezvoltării bacteriilor, ciupercilor, paraziţilor şi virusurilor. Grapefruitul mai conţine substanţe fitochimice protectoare care îmbunătăţesc imunitatea şi stimulează vindecarea rănilor.

– benefic pentru stările de imunodeficienţă

– adjuvant în răceală şi gripă

– util în prevenirea şi tratamentul bolilor de inimă şi arteriale şi al pietrelor la vezica biliară

– stimulează digestia şi eliminarea reziduurilor

– împiedică formarea pietrelor de oxalat de calciu în rinichi

– stimulează metabolismul grăsimilor

– scade nivelul de colesterol din sânge

Extractul din sâmburi de grapefruit este un agent activ antimicrobian natural, cu o sferă largă de acţiune împotriva streptococilor, stafilococilor, salmonellei, microbacteriilor şi a altor agenţi patogeni.

Grapefruitul este un excelent remediu antistres şi este un ingredient cheie al producţiei de serotonină, care este cunoscută ca fiind „hormonul fericirii”.

Precauţie: Sucul de grapefruit creşte disponibilitatea unor medicamente. Dacă luaţi medicamente pe cale orală, consultaţi-vă medicul pentru a vă asigura că nu interferează cu acestea.

O jumătate de grapefruit înainte de fiecare masă este ideală pentru a inhiba poftă de mâncare şi dintre toate citricele enumerate, el conţine cei mai mulţi antioxidanţi. În plus, inhibă tumorile şi repară ADN-ul celulelor canceroase. Studii recente arată că grapefruit-ul reduce riscul apariţiei pietrelor la rinichi, protejează împotriva cancerului la colon şi favorizează apariţia enzimelor. Singurul dezavantaj pe care îl prezintă este acela că poate dăuna efectelor anumitor medicamente.

Portocala

oranges-background

Acest fruct citric are capacitatea de a contribui la ingestia fibrelor şi a flavonoidelor (metaboliti secundari ai plantelor) pe care le întâlnim în pieliţele albicioase pe care le înlăturăm înainte de a mânca portocala. Bogat în fitonutrienti, acest fruct ameliorează problemele cu ficatul şi afecţiunile cardiace. Dacă mănânci o singură portocală pe zi, îi oferi organismului aportul de vitamina C şi acid folic de care are nevoie:

– ajută la protecţia împotriva cancerului

– protejează organismul împotriva atacului cerebral

– scad nivelul colesterolului din sânge

– îmbunătăţesc absorbţia fierului

– contribuie la vindecarea rănilor

– ajută la întărirea plămânilor într-un mediu poluat

– păstrează sănătatea pielii

– protejează împotriva tensiunii arteriale şi a alergiilor.

Consumul de portocale ajută la menţinerea nivelurilor optime de energie, din punct de vedere emoţional, amplifică bucuria şi entuziasmul, aduce vitalitate şi claritate mentală.

Pomelo

pomelo-thailand

Pomelo poate elimina toxinele, conţine puţine calorii, dar multă vitamina C. Nutriţioniştii recomandă acest fruct persoanelor care vor să ia un mic dejun sănătos.

Mandarina

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În cazul mandarinei, vitamina C nu este la fel de prezenţa ca la celelate citrice menţionate. Ea conţine însă o doză suficientă care oferă provitamina A, vitamina B, calciu şi potasiu.

Portocala roşie

blood-orange-olive-oil-breakfast-cake-002

Aceasta este un tip de portocală care se culege mai târziu decât specia menţionată anterior. Ea este bogată în betacaroten şi provitamina A.

Lămâia verde (lime)

article-new-thumbnail-ehow-images-a04-ld-p6-make-flower-arrangements-sliced-limes-800x800

Tratează cancerul, conţine vitamina C alcalină. Lămâia verde (lime) este recomandată mai ales în dieta-tratament pentru dezechilibrele digestive, având o reacţie alcalină în tractul gastrointestinal.

– are un rol important în prevenirea şi tratarea cancerului

– îmbunătăţeşte sănătatea tuturor ţesuturilor musculare şi absorbţia fierului

– sporeşte eficienţă sistemului imunitar

– conţine o cantitate mare de calciu şi fosfor

– este recomandată şi pentru menţinerea unei bune sănătăţi a dinţilor

Lămâia verde are un efect tonic şi energizant asupra organismului, înviorează şi aduce bună-dispoziţie.

Sfat: Când cumpăraţi citrice, alegeţi întotdeauna fructele care sunt grele în raport cu dimensiunea lor, cu coajă fermă şi strălucitoare. Acestea conţin cel mai mult suc. Puteţi consumă citricele în diverse forme: ca atare, în salate de fructe sau în cure cu sucuri (pentru o mai mare eficienţă). 

Fructele ajută organismul uman şi îi întăreşte sistemul imunitar, aşa că le poţi include fără griji în alimentaţia familiei tale. Una dintre acestea este alcalinizarea mediului intern. Acesta este reprezentat de sânge şi limfa. Organismul uman se simte bine într-un mediu uşor alcalin. Acesta este afectat de produsele procesate, excesul de carne, dar şi de poluanţii din aer. Organismul ştie să transforme acidul citric în săruri ale acidului citric cu efect alcalinizant. Cel mai bun efect se observă la populaţiile mediteraneene care sunt extrem de longevive. Citricele fac parte din dietă lor zilnică, alături de peste şi legume.

Sfatul nutriţioniştilor: consumă până la jumătate de kilogram de citrice diferite în fiecare zi. Alături de acestea, varza, cartofii, merele şi perele produc un efect puternic de alcalinizare în interiorul organismului.

Surse: http://dr-catalin-luca.ro/site/remedii-si-alimente-vindecatoare/alimente-remediu/citricele-izvor-de-sanatate.html

http://www.perfecte.ro/de-mamici/citricele-si-beneficiile-pe-care-le-aduc-sanatatii-familiei-tale.html

 

Posted in Medicină alternativă.