Manuscrisele de la Marea Moartă

Aproape toată lumea a auzit de scrierile ebraice străvechi ce au fost găsite în peşterile de lângă Marea Moartă. Aproape toată lumea a fost mişcată de aserţiunile savanţilor că acestea ar proveni din comunitatea în care Ioan Botezătorul a predat, iar Iisus a învăţat. Şi aproape oricine a fost intrigat de ideea mult răspândită că textele ilustrează o perioadă îndelungată, pierdută, a creştinătăţii – o sectă ce a crezut într‑un martir Învăţător al Dreptăţii, ce va reapărea în cele din urmă credincioşilor. Până acum, însă, foarte puţini oameni au avut şansa de a citi manuscrisele, din simplul motiv că nici o traducere completă a lor nu a fost până în prezent accesibilă omului obişnuit.

Un arheolog a găsit încă 9 suluri mici în peșterile Qumran, unde, lângă Marea Moartă, au fost descoperite în anii 1940 şi 1950 mai multe manuscrise vechi de cel puţin 2.000 de ani, scrie site-ul ancientorigins.net. Aceste suluri noi erau înfășurate în învelitori de piele, care erau purtate, de obicei, de evrei în vechime. De fapt, sulurile respective au fost scoase din grotele Qumran în anii 1950, dar ele nu au fost niciodată analizate, până când arheologul Yonatan Adler, de ​​la Universitatea Ariel, le-a redescoperit în învelitorile de piele. Şi acum, datorită tehnologiilor de ultimă oră, inclusiv imagine spectrală, este posibil ca aceste manuscrise să poată fi citite şi descifrate.

Qumran era un oraş locuit de comunitatea eseniană pe ţărmurile de vest ale Mării Moarte, în apropiere de ruinele lui Jericho. Locul a fost construit între anii 150 şi 130 î.Hr. şi a cunoscut mai multe faze de ocupaţie. Oraşul a devenit faimos în anul 1947, atunci când un cioban beduin a descoperit circa 900 de suluri, care au devenit cunoscute ca Manuscrisele de la Marea Moartă. Dintre acestea, 750 sunt în limba ebraică, 150 în aramaică, iar câteva în limba greacă veche. Manuscrisele au fost scrise pe pergamente din piele de animal, conțin unele dintre cele mai vechi versiuni cunoscute ale Bibliei ebraice și se spune despre ele că reprezintă cea mai mare descoperire arheologică din istorie. Controversata Carte a lui Enoh reprezintă unul din textele descoperite în peșterile Qumran. În ea, patriarhul Enoh vorbeşte despre Nephilim, giganţi, îngeri sau de ce nu, extratereştri.

Manuscrisele de la Marea Moartă au devenit şi scandalul academic al secolului 20, din cauza întârzierii prelungite în publicarea lor, fapt care mulți au susținut că este din cauza naturii controversate a conținutului manuscriselor. Doar 20% dintre textele au fost publicate la descoperirea lor, restul de 80% rămânând blocate într-un seif secret, la Muzeul Rockefeller din Ierusalim, timp de aproximativ 35 ani, provocând furie printre arheologi.

Cele 9 documente nou găsite fac parte din “lotul 1952”. Având în vedere scandalul academic de care am vorbit mai sus, mulţi se întreabă dacă ele într-adevăr au fost doar redescoperite sau dacă nu cumva au fost protejate și ascunse până în prezent. Conținutul textului nu a fost încă lansat, dar sigur că va fi extrem de controversat…

Sursa: http://www.lovendal.ro/wp52/ce-secrete-ascund-cele-9-manuscrise-de-la-marea-moarta-recent-redescoperite-va-fi-rescrisa-biblia-vor-exista-controverse-religioase

Posted in Noi descoperiri.