Minunatele beneficii ale oţetului de mere

Oţetul de mere – remediu universal?

Cu toate că este folosit din timpuri îndepărtate, oţetul de mere a devenit renumit cu precădere începând de la sfârşitul anilor ’50, când un celebru medic american, D.C. Jarvis, a tratat acest aspect în detaliu, într-o lucrare intitulată Ghidul sănătăţii. De altfel, faptul că în ultimii ani medicina alternativă a cunoscut o deosebită revigorare, a făcut ca oţetul de mere să fie tot mai mult recomandat şi folosit cu success, ca tonic, în special în cadrul regimurilor alimentare.

Nu este surprinzător, dacă ne gândim că este indicat (alături de eventualul tratament medical specific) pentru îmbunătăţirea procesului de digestie, detoxifiere, tratarea reumatismului, colecistitei, anemiei şi migrenelor, iar acestea sunt numai câteva exemple.

Oţetul de mere este adesea privit de mulţi ca panaceu cu beneficii diverse. Se spune că dacă se ia o lingură sau două de oţet în fiecare zi, vindecă orice, de la gută la alergii şi chiar multe boli. Este important ca oţetul de mere să fie organic şi să aibă în el mama pentru ca să ofere beneficii maxime. Mama este o sferă de materie aţoasă care fie pluteşte la gâtul sticlei de oţet, fie se lasă la fund şi este sursa gustului lui acru, fermentat.

Multe companii creează acum băuturi pe bază de oţet de mere şi care conţin arome fructoase pentru a masca aroma uneori puternică pe care o are oţetul prin natura lui. Însă cel mai bine este să vi-l preparaţi singuri. Era oţetului de mere ca tonic pentru sănătate a sosit cu adevărat, există de asemenea o grămadă de dovezi ale clarelor beneficii pentru sănătate în alte domenii.

De-a lungul timpului, oţetul a fost folosit în cele mai variate scopuri: în gastronomie, pentru prepararea murăturilor şi a diferitelor feluri de salate, pentru exterminarea unor plante dăunătoare, pentru a curăţa armurile sau diferite ustensile din bucătărie. De asemenea (şi deloc întâmplător), i-au fost atribuite importante proprietăţi curative.

Aici sunt câteva dintre beneficiile cele mai bine documentate pe care le are oţetul de mere.

Ajută la uşurarea crampelor stomacale şi a diareii. Probioticele din oţet ajută la uşurarea efectelor diareii, iar pectina din merele sursă, uşurează crampele stomacale. Amestecaţi o lingură sau două în apă sau în sucul vostru preferat pentru a obţine cele mai bune rezultate.

Previne indigestia. Un alt beneficiu dovedit este capacitatea oţetului de a opri indigestia înainte ca aceasta să înceapă. Amestecaţi o linguriţă de miere şi o linguriţă de oţet de mere mere într-o cană de apă şi sorbiţi încet cu o jumătate de oră înainte de a mânca ceva despre care ştiţi că vă va provoca indigestie. Veţi fi surprinşi că vă veţi simţi bine după mâncare!

Ajută la calmarea crampelor musculare nocturne. Acest străvechi remediu popular are o îndelungată istorie în ce priveşte dovedirea eficacităţii lui. Amestecaţi o lingură de oţet de mere cu miere după gust, înainte de a merge la culcare şi beţi încet. Crampele nocturne nu ar trebui să vă mai supere. Faceţi asta în fiecare noapte înainte de culcare pentru rezultate permanente.

Drenează sinusurile. Aveţi nasul înfundat datorită alergiilor sau din alte motive? Rezolvaţi cu o linguriţă de oţet de mere într-o cană de apă. Obişnuinţa de a bea de oţet de mere fără arome, vă ajută la drenarea sinusurilor şi vă va curaţă nasul. 

Ajută la energizare. Oţetul de mere este excelent pentru înfrângerea epuizării. Aminoacizii pe care îi conţine contracarează acumularea de acid lactic pe care o căpătăm  atunci când facem exerciţii sau altă activitate fizică intensă. Oţetul este plin de electroliţi care ajută la eliminarea senzaţiei de oboseală. Electroliţii se regăsesc în băuturile îndulcite pentru sportivi. O linguriţă de oţet de mere în apă răcită are acelaşi efect energizant, fără zahăr, coloranţi şi arome artificiale.

Oţetul de mere este de asemenea bun pentru tratarea arsurilor la stomac, uşurarea durerilor de artrită, albirea dinţilor şi multe, multe altele. Există cărţi întregi scrise despre miracolul oţetului de mere. Oricine caută să îşi maximizeze starea sănătăţii ar trebui cu siguranţă să beneficieze de pe urma unei doze zilnice din acest uimitor lichid chihlimbariu.

Cu siguranţă, ar merită să ştim mai multe despre acest produs şi modul în care ne poate ajută.

În diabet –  efectul oţetului de mere asupra nivelului glicemiei se înscrie printre cele mai importante descoperiri în domeniu. S-au efectuat numeroase cercetări în acest sens, tocmai pentru a exclude posibilitatea unor simple coincidenţe. Un exemplu: în cadrul unui studiu efectuat în anul 2007, 11 persoane suferind de diabet de tip II, care au luat seara, înainte de culcare, două tablete de oţet de mere, au constatat faptul că dimineaţă, glicemia scăzuse cu 4 până la 6%.

În cazul colesterolului mărit –  o serie de cercetări realizate în anul 2006 au stabilit că oţetul de mere are un efect foarte bun asupra persoanelor al căror colesterol depăşeşte valorile normale. Pentru a exclude însă posibilele efecte secundare nedorite, este bine să ceri sfatul medicului înainte de a recurge la acest procedeu.

În hipertensiunea arterială – este recomandat consumul frecvent (de circa cinsi-şase ori pe săptămână) de oţet de mere şi ulei de măsline. Bineînţeles, cel mai la îndemână este să preparăm salate. Un alt fapt, ce-i drept încă nesusţinut de cercetări complexe, este că oţetul de mere îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi previne afecţiunile cardiace.

În tratarea cancerului – medicii au concluzionat, în urma unor cercetări, că administrarea de oţet de mere poate “ucide” celulele canceroase, ori încetini ritmul proliferării acestora. De asemenea, ar putea preveni cancerul esofagian.

În cadrul regimurilor alimentare – în fiecare dimineaţă, se bea o cană de apă în care s-a pus o lingură de oţet de mere. După două săptămâni, veţi constată că aţi pierdut, în medie, trei-patru kilograme.

Atenţie, însă! Nu este recomandabil să repetaţi dieta decât după un interval de minimum trei luni. Şi pentru că tot vorbim despre oţet, este bine de reţinut şi că oţetul alb conferă senzaţia de saţietate.

Sursa: http://www.eva.ro/sanatate/medicina-preventiva/tot-ceea-ce-trebuie-sa-stii-despre-beneficiile-otetului-de-mere-articol-3920.html

http://viataverdeviu.ro/otetul-de-mere-minunatele-beneficii-de-sanatate/

Posted in Medicină alternativă.