Uimitoarele proprietăţi vindecătoare ale turmericului

S-a demonstrat ştiinţific, turmericul este mai puternic decât medicamentele. Vei regăsi mai jos, lista medicamentelor pe care le poate înlocui.

Probabil ai remarcat şi tu că, de la o vreme încoace, turmericul este una dintre vedetele superalimentelor, nu puţini fiind specialiştii care îl recomandă pentru o serie largă de afecţiuni.

Dar, poate că te-ai întrebat de ce este turmericul atât de special? Ei bine, să începem cu începutul.

În primul rând, turmericul (praf de curcumă sau şofran indian) este o plantă erbacee de aproximativ 90 de cm, perenă şi se găseşte în sudul Asiei, unde este folosită în special ca şi condiment (în mâncăruri) şi colorant alimentar.

Desigur că locuitorii acestor ţări cunosc puterile miraculoase ale acestei plante, iar cercetările actuale sugerează posible efecte pozitive în lupta împotriva cancerului, a bolii Alzheimer şi a bolilor de ficat.

Iar acestea sunt doar câteva dintre efectele benefice ale turmericul. Tot mai mulţi cercetători studiază această plantă şi au ajuns la concluzia că este utilă în nu mai puţin de 600 de cazuri, având extraordinare proprietăţi curative şi de prevenţie.

Astfel, specialiştii au ajuns la concluzia că turmericul poate înlocui cu succes medicamente ca:

1. Lipitor/ Atorvastatina (medicament care luptă împotriva colesterolului mărit). Un studiu publicat în 2008 a arătat că substanţele conţinute de turmeric pot lupta la fel de eficient ca Atorvastatina ( Lipitor este denumirea medicamentului) în disfuncţiile endoteliale, principala patologie a vaselor sangvine care pot duce la ateroscleroză. De asemenea, a avut efecte benefice şi în cazul celor care suferă de diabet (tipul 2).

2. Corticosteroizii (eficienţi în reducerea tumorilor, reacţiilor cutanate, etc). În mod normal, aceste substanţe sunt produse de organismul nostru; pot fi cumpărate şi sub formă de medicament, dar pot apărea reacţii adverse. Din fericire, încă din anul 1999 se ştie că antioxidantul curcumină, conţinut de turmeric, poate avea acelaşi efecte ca şi corticosteroizii, în tratarea uveitei, o boală teribilă ce afectează ochii. În 2003 s-a demonstrat că turmericul ( mai exact, curcumina) este foarte eficient în lupta împotriva cancerului, efectele sale fiind comparate cu cele ale Dexametazonei, un medicament recomandat în cazuri de insuficientă corticosuprarenală, edem cerebral acut; asociat chimioterapiei antineoplazice ca antiemetic.

3. Prozac şi alte antidepresive. Un studiu publicat în 2011 în jurnalul Acta Poloniae Pharmaceutica arată că antioxidantul curcumină, a redus cu succes comportamentul depresiv, în studiile realizate.

4. Aspirina (pentru subţierea sângelui). Conform anumitor studii realizate în urmă cu aproape 20 de ani, s-a demonstrat că curcumina din turmeric îi poate ajută pe oamenii predispuşi la tromboză vasculară; Această luptă împotriva cheagurilor de sânge (tromburilor, în termeni medicali) care duc la această afecţiune; eficientă în terapia anti-artrită.

5. Medicamente antiinflamatoare. În 2004 un studiu publicat în jurnalul Oncogene (o publicaţie internaţională care oferă săptămânal informaţii şi cercetări legate de cancer) a declarat că antioxioxidantul curcumină este o alternativă foarte bună pentru medicamente ca: aspirină, ibuprofen, feni-butazonă, diclofenac, dexametazonă şi alte antiinflamatoare care s-au dovedit a fi eficiente în lupta cu celulele afectate.

6. Metformina (medicament destinat diabeticilor). Cercetătorii din domeniul biochimiei au explorat efectele curcuminei în cazul diabetului şi au ajuns la concluzia că acest antioxidant activează AMPK (enzima care contribuie la producerea glucozei) şi anulează efectelele genei gluconeogenice (care suprimă producţia de glucoză în ficat) în celulele hepatomice (canceroase din ficat). Iar asta nu este tot. S-a descoperit că curcumina este de la 500 până la 100 000 de ori (în forma cunoscută ca şi tetrahidrocurcuminoide –THC) mai puternică decât metformina în activarea AMPK.

Încheiem cu cea mai importantă contribuţie a turmericului (curcumina). După cum probabil ştii deja, turmericul este extrem de eficient atunci când vorbim de boli cronice, precum cancerul. Astfel, turmericul are proprietăţi terapeutice remarcabile, fiind o competiţie serioasă pentru medicamentele tradiţionale, folosite în aceste cazuri.

Aşa că, dacă anumite tipuri de cancer sunt rezistente la medicamentaţia clasică, nu la fel se întâmplă şi în cazul turmericului, acesta demonstrându-şi eficacitatea împotriva acestor cancere rezistente la chimioterapie şi la terapia cu radiaţii.

În momentul de faţă, există mai bine de 27 de studii care arată că antioxidantul curcumină poate induce moartea sau sensibilizarea celulelor canceroase rezistente la medicamente multiple în cazul tratamentelor convenţionale.

Având în vedere toate aceste studii şi cercetări în cazul turmericului, nu este de mirare că din ce în ce mai mulţi oameni îl folosesc ca tratament alternativ sau adjuvant în tratarea bolilor cronice, precum cancerul şi multe altele, pe care le-am enumerat mai sus.

Acestea fiind spuse, începe să foloseşti doze mici de turmeric în fiecare zi, dacă este posibil. Pe lângă faptul că mâncarea ta va fi mai aromată şi mai gustoasă, poţi fi sigur că sănătatea ta va fi protejată.

Desigur, ar fi bine să cumperi doar turmeric certificat organic, pentru a beneficia de toate propritatile sale extraordinare.

Sursa: http://suntsanatos.ro/s-a-demonstrat-stiintific-turmericul-este-mai-puternic-decat-medicamentele-3726.html

Posted in Medicină alternativă.