14 rețete cu bicarbonat de sodiu, pentru sanatate si frumusețe

Permite-mi să-ţi împărtăşesc 14 utilizări neaşteptate ale bicarbonatului de sodiu pe care, mai mult ca sigur, vei dori să le încerci:

 1. Foloseşte bicarbonatul de sodiu pentru o piele mai fină

Înainte de a-ţi face baie, adaugă în cadă o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu. Acesta îţi va face pielea mai fină şi mai netedă.

 1. Una dintre întrebuinţările neaşteptate ale bicarbonatului: poate fi utilizat ca deodorant

Pune 3 linguri de bicarbonat într-un vas şi adaugă 3-5 picături din uleiul esenţial pe care îl preferi (eu prefer uleiul esenţial de trandafir sau de lavandă), amestecă-le şi deodorantul este gata. Aplică-l cu buretele de la pudra de faţă sau cu o pensulă, la subraţ. Acesta va neutraliza în mod eficient mirosul neplăcut.

 1. Poţi folosi bicarbonatul de sodiu ca exfoliant pentru ten

Amestecă în palme 1 lingură de bicarbonat cu 2-3 linguri de apă şi masează-ţi uşor tenul cu pastă obţinută timp de 1 minut, cu mişcări circulare şi apoi clăteşte. Acest exfoliant delicat îţi va face pielea mai fină şi mai netedă. Mie îmi place să folosesc acest amestec o dată sau de două ori pe săptămână.

 1. Bicarbonatul de sodiu, exfoliant pentru corp

Amestecă 3 linguri de bicarbonat cu 1 lingură de fulgi de ovăz şi 3 linguri de apă. Vei obţine un exfoliat uimitor, hidratant şi revigorant. Freacă-te cu această pastă pe tot corpul, cu mişcări circulare, şi apoi spală-te cu apă călduţă. Acest exfoliant te va ajuta să îndepărtezi celulele moarte de la suprafaţă pielii, iar pielea ta va deveni ca cea a unui bebeluş, moale şi foarte fină. Poţi folosi acest exfoliant şi pentru faţă, dar ai grijă să nu freci prea tare.

 1. Şampon

Pune bicarbonat de sodiu în şamponul preferat şi vei obţine un şampon purificator uimitor, care îţi va curată părul de resturile pe care produsele de styling le lasă în urmă lor. Amestecă o lingură de bicarbonat cu o lingură din şamponul preferat şi spală-ţi părul cu amestecul obinut. După ce îl vei clăti cu atenţie, vei observă că părul tău va deveni foarte curat şi mai uşor de aranjat. Cu toate acestea, nu este un şampon pe care îl foloseşti zilnic. Este bine să-ţi speli părul cu acest şampon cu bicarbonat de sodiu o dată sau de două ori pe lună. Pentru un rezultat similar te poţi spală doar cu bicarbonat şi apă – asta este una dintre cele mai populare utilizări ale bicarbonatului de sodiu.

 1. Apă de gură

Pentru a obţine uşor o apă de gură cu bicarbonat de sodiu, amestecă o linguriţă de bicarbonat de sodiu cu 3 picături de ulei esenţial de mentă (sau de eucalipt) într-un pahar de apă. Apa ta de gură este gata! Îţi va împrospăta respiraţia şi va înlătura bacteriile.

 1. Cum să-ţi albeşti natural dinții?

Ei bine, sunt două modalităţi prin care ne putem albi dinții în mod natural. Poţi pur şi simplu să pui bicarbonat pe periuţă de dinţi şi să te speli ca de obicei, însă eu prefer o varianta uşor diferită, şi anume: pune pasta ta preferată de dinţi pe periuţă, presară puţin bicarbonat de sodiu deasupra (acesta se va lipi de pastă de dinţi) şi spală-te pe dinţi cu acest amestec. Perie-ţi dinții delicat, cu mişcări circulare timp de 2 minute. Acest amestec nu se foloseşte zilnic. Poţi să-l foloseşti 2-3 zile pentru a-ţi albi dinții, apoi revin-o la ritualul obişnuit. De asemenea, ţine cont că această pastă nu e bună dacă ai dinţi sensibili. Este bine să ceri sfatul unui profesionist dacă vrei să-ţi albeşti dinții.

 1. Încă un exfoliant facial

Amestecă o lingură de miere organică (însă asigura-te că nu eşti alergică la ea) cu o lingură de bicarbonat, mixează-le până se obţine o pastă (dacă este prea lipicioasă, adaugă puţină apă); apoi, delicat, masează-ţi faţa cu mişcări circulare cu acest amestec, timpt de 1-2 minute. Acest exfoliant îţi va curața tenul, eliminând celulele moarte; de asemenea, are proprietăţi antibacteriene datorită mierii.

 1. Poţi curată pensulele de machiaj cu ajutorul bicarbonatului

Acesta te va ajuta să elimini uleiurile şi surplusul de la produsele cosmetice. Amestecă o linguriţă de bicarbonat cu o ceaşcă de apă. Înmoaie pensulele de make-up în soluţia obţinută, apoi clăteşte-le cu apă şi lasă-le la uscat.

 1. Creează-ţi propriii săculeţi parfumaţi pentru a împrospăta aerul

Amestecă 2 linguri de bicarbonat de sodiu cu 3-5 picături de ulei esenţial după preferinţe (lavandă, iasmin, trandafir etc) şi pune acest mixt într-un săculeţ. Apoi, aşază-le oriunde doreşti şi bucură-te de mirosul plăcut. Dacă alegi uleiul esenţial de lavandă, plasează săculeţul în dormitor – lavandă îţi va oferi un somn plăcut şi relaxant.

 1. Una dintre cele mai cunoscute utilizări ale bicarbonatului de sodiu – spală fructele şi legumele cu el. Este natural, uşor şi eficient.
 2. Adaugă o linguriţă de bicarbonat în vază cu flori, acesta va păstra florile proaspete mai mult timp.
 3. Dacă ai o erupţie cutanată, o muşcătura de insectă sau o înţepătură de albină, freacă locul cu bicarbonat de sodiu, şi îţi va trece.
 4. Dacă ai măseaua inflamată, foloseşte bicarbonatul de sodiu ca apă de gură (o linguriţă de bicarbonat + o jumătate de cană de apă). Durerea se va diminua.

Sursa: http://www.sanatatesistaredebine.ro/ingrijirea-corpului-12/14-intrebuintari-neasteptate-ale-bicarbonatului-de-sodiu-pentru-frumusete-si-sanatate-281.html

Posted in Medicină alternativă.