Catastrofa de la Certej

S-au împlinit 45 de ani de la dezastrul de la Certej, în Hunedoara, o catastrofă despre care se mai vorbește rareori, dar în care zeci de familii au fost ucise în timp ce dormeau în casele lor. În 30 octombrie 1971, în zori de zi, cu puțin înainte de ora 5:00, digul de la barajul de steril al exploatării miniere Certej s-a rupt. În numai câteva minute, cianura a ras de pe fața pământului șase blocuri de locuințe cu 25 de apartamente, un cămin de 30 de camere, șapte locuințe individuale şi 24 de gospodării. În presa vremii, a apărut informația că dezastrul a avut ca rezultat doar şapte victime. Apoi, autorităţile au raportat 48 de morţi. Cei care au supraviețuit tragediei spun că, de fapt, între 180-200 de persoane, între care familii întregi, şi-au pierdut viața în fatidica zi de 30 octombrie 1971. Cianura le-a ars fețele, mulţi nu au mai putut fi recunoscuți şi au fost îngropați ca necunoscuți.

La 45 de ani de la tragedia de la Certej (30 octombrie 1971), nimeni nu a fost găsit vinovat. Concluzia autorităţilor comuniste a fost că „ruperea digului iazului de decantare s-a datorat acţiunii concurente a unor factori imprevizibili, urmare a unor fenomene geomecanice şi hidrofizice subacvatice, neelucidate încă integral de ştiinţă şi tehnică”.

Regizorul şi scenaristul George Adamescu a realizat în anul 2013 un film documentar în care mai mulţi martori ai accidentului de la Certej povestesc cum i-au salvat pe o parte dintre cei surprinşi de valul de cianură.

Posted in Istorie.