A fost odată în Transilvania

După Dictatul de la Viena din 30 august 1940, Transilvania de Nord a intrat sub ocupaţie maghiară. Un număr de 8 judeţe din totalul de 23, câte număra Transilvania în perioada interbelică, au fost înstrăinate în întregime, iar alte trei au fost despărţite în două.

Imediat după ocuparea Ardealului, a început seria masacrelor împotriva populaţiei civile româneşti. Cel mai afectat de teroarea horthystă a fost Sălajul, unde au fost masacraţi 477 de români.

Acest film documentar ne prezintă întâmplări din noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, când trupe maghiare ce făceau parte din armata de ocupaţie cantonată în oraşul Şimleul Silvaniei, împreună cu localnici maghiari şi cu membri ai organizaţiei Straja naţiunii (“Nemzetőrség”), au ucis 157 de săteni ai comunei Ip . Masacrul din Ip este numai unul din multele episoade sfâşietoare, antiromâneşti săvârşite de armata ungară.

Asemene masacre au avut loc în tot Ardealul în perioada 30 august 1940 – 1 noiembrie 1941. În doar 11 zile au fost asasinaţi aproximativ 1.000 de români.

A fost odata in Transilvania from Victor Roncea on Vimeo.

Posted in Istorie.