Beneficiile urzicilor

10 motive pentru care să profiţi de beneficiile primei plante din luna martie

Se spune că „urzica schimbă sângele“ şi că după o iarnă grea în care organismul nu a primit chiar toate substanţele nutritive de care avea nevoie, o cură ţinută primăvara poate face minuni. Tot în popor circulă vorba că cine mânâncă urzici în luna martie va fi ferit de rele tot anul.

Bogată în vitamine şi minerale urzica conţine vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamina B2 dar şi fier, magneziu, calciu, siliciu, clorofilă, etc. urzica poate fi aşadar folosită în scop terapeutic sau în prepararea unor feluri de mâncare.

Nu este deloc amabilă cu pielea noastră, însă efectele benefice deosebite pe care le are asupra organismului anulează orice neplăcere exterioară. O cură cu urzici în anotimpul verde te revitalizează şi îţi aduce o porţie de sănătate curată.  

“Anemia este una din principalele afecţiuni pe care urzica o previne şi o tratează. Datorită conţinutului bogat în fier (dacă faceţi un ceai mai concentrat veţi putea observa deasupra un lichid foarte lucios care reprezintă acumularea de fier din plantă), aceasta tratează cu succes anemia. Se recomandă o cură cu ceai de urzică vreme de o lună de zile. Urzica are proprietăţi antianemice, remineralizante, hemostatice şi echilibrează sistemul de apărare al organismului, sistemul imunitar şi luptă împotriva anemiei”, spune dr. Cătălin Luca.

Iată ce minuni mai face prima plantă din luna martie:

  1. Vitaminizează, remineralizează şi echilibrează sistemul de apărare al organismului.
  2. Acţionează bactericid, limitând sau înlăturând multiplicarea bacteriilor. Are efect benefic în bronşite şi astm. Fluidifică secreţiile bronhice şi favorizează eliminarea lor prin expectoraţie. De asemenea, combate tusea.
  3. Ajută de detoxifierea organismului de substanţe chimice şi metale grele.
  4. Stimulează metabolismul şi secreţia bilei, cea pancreatică, gastrică şi intestinală. Urzicile sunt benefice în combaterea problemelor digestive, precum diareea, dizenteria şi stările inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv. Acţionează împotriva viermilor intestinali.
  5. Conţine antihistaminice naturale care sunt eficace pentru diferite alergii. Urzica decongestionează căile respiratorii, uşurează respiraţia, reduce mâncărimile şi secreţiile şi reduce inflamarea mucoaselor. În tratarea acestor alergii se poate folosi pulberea de urzica. Se administrează de patru ori pe zi, câte o linguriţă, timp de 2-3 săptămâni.
  6. Activează procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor şi trombocitelor; fluidifică sângele.
  7. Scade glucoza în sânge.
  8. Urzica uscată (administrată sub formă de ceai sau pulbere) ajută la subţierea sângelui, scăzând astfel tensiunea şi mărind fluxul sangvin. De asemenea, urzica poate fi folosita contra tromboflebitei şi a trombozelor.
  9. Activează regenerarea ţesuturilor şi cicatrizează rănile.
  10. Cu o influenţă pozitivă asupra pancreasului, ceaiul de urzici scade nivelul glicemiei. El vindecă bolile şi inflamaţiile căilor urinare, precum şi retenţia urinară patologica.

nettletea

Beneficiile uimitoare ale urzicilor şi de ce sunt numite „focul vindecător“

Urzicile sunt unele dintre cele mai bogate plante, în substanţe cu efecte benefice uimitoare asupra organismului uman. Ajută la detoxifierea organismului, luptă cu anemia, sporesc energia, au proprietăţi analgezice, sunt bogate în fier şi magneziu, luptă împotriva bacteriilor.

Banala urzică, plantă care se găseşte cu uşurinţă primăvara, este folosită de sute de ani ca plantă medicinală, având multiple efecte benefice pentru organism. Pe cât este de accesibilă urzica, pe atât este de bogată în minerale şi vitamine. Beneficiile sunt multiple, fie că plantă este consumată sub formă de ingredient pentru mâncare, fie că este consumată sub formă de ceai sau tinctură. Este numită ”focul vindecător”, deoarece înţeapă şi dă senzaţia de arsură în contact cu pielea.  

Potrivit specialiştilor, urzicile sunt, în primul rând, o sursă excelentă de proteine, fier sau minerale şi din acest motiv consumul lor este recomandat oricui. ”Este o plantă bogată în fier, siliciu, magneziu şi potasiu. Conţine un număr mare de aminoacizi, este bogată în vitaminele B2, K şi C şi betacaroten. Este indicată pentru detoxifiere şi pentru regenerarea organismului”, spune medicul de familie Radu Bulumac.  

Se spune că urzicile fac parte din categoria plantelor care schimbă sângele. Consumate primăvara, după o iarnă în care organismul uman a fost privat de multe dintre substanţele nutritive importante pentru sănătate, urzicile fac minuni. Într-o cură de detoxifiere, urzicile pot fi folosite sub diverse forme, de  la obişnuita mâncare de urzici, până la ciorbă de urzici, chifteluţe, supă crema sau ceai.

Urzicile tratează anemia  

Datorită conţinutul crescut de fier şi magneziu, urzicile sunt o terapie excelentă şi ieftină pentru anemie. Celor care suferă de anemie, specialiştii le recomandă o cură cu ceai de urzici timp de o lună de zile. Planta are nu doar proprietăţi antianemice, ci şi hemostatice şi remineralizante. Consumul de urzici ajută la întărirea sistemului imunitar.  

Urzicile scad glicemia şi ameliorează bolile de inimă  

Printre afecţiunile pe care consumul de urzici le poate ameliora se numără şi diabetul. Urzicile au proprietatea de a scădea glicemia şi de a preveni diabetul. Medicii le recomandă bolnavilor de diabet să consume suc de urzică proaspătă. Alergiile şi bolile de inimă sunt alte afecţiuni ameliorate de consumul regulat de urzici. Tensiunea arterială şi tahicardiile pot fi ţinute sub control cu ceai sau tinctură de urzică.   

Ceaiul și pasta de urzică ameliorează artrita și guta  

Urzicile au proprietăţi antiinflamatoare. Medicii recomandă consumul de ceai de urzică persoanelor care suferă de artrită. Frunzele de urzică, fierte şi amestecate sub formă de pastă pot reduce durerile în artrită reumatoidă sau gută, dacă sunt aplicate pe locurile dureroase. De asemenea, compresele cu ceai de urzici ajută la cicatrizarea rănilor.

Ceaiul de urzici – tonic

Ceaiul de urzică este considerat tonic, fiind indicat atât femeilor, cât şi bărbaţilor. Potrivit specialiştilor, cu ceai de urzici se creşte concentraţia de testosteron în mod natural şi acest lucru duce la creşterea vitalităţii în cazul bărbaţilor. Ceaiul stimulează lactatia mamelor şi este recomandat în cazul recuperării energiei după naştere. Ceaiul este recomandat ca tonic femeilor tinere, aflate la începutul menstrutiei, dar şi pentru femeile în vârstă aflate la menopauză.  

Urzicile și părul

Urzicile sunt recomandate ca tratament împotriva mătreţii şi căderii părului. Aproximativ 1,5 kg de frunze de urzici se pun într-o oală de 5 litri plină cu apă rece şi se fierb. Cu acest amestec specialiştii recomandă spălarea părului de trei ori pe săptămână.

Sursa: http://m.adevarul.ro/locale/calarasi/de-spune-urzica-schimba-sangele-scapa-anemie-10-motive-profiti-beneficiile-primei-plante-luna-martie-1_550c7439448e03c0fdbf7311/index.html

http://adevarul.ro/locale/alexandria/beneficiile-uimitoare-urzicilor-numite-focul-vindecator-1_56d2dba85ab6550cb84c3995/index.html?ref=yfp

Posted in Medicină alternativă.