Dovleacul, vedeta toamnei

Dovleacul, dincolo de gustul minunat şi de aroma înmiresmată pe care o are, poate oferi organismului nostru numeroase beneficii nutriţionale. Coaja groasă şi de culoare galben-portocalie este principalul indiciu al cantităţii mari de antioxidanţi şi beta-caroten pe care le conţine.

Dovleacul este unul dintre cele mai nutritive fructe. Este plin de antioxidanţi şi de vitamine, dar puterea lui este dată, în special de betacaroten, o provitamină care este transformată de organism în vitamina A.

Dovleacul a început să fie folosit încă de acum câteva milenii drept remediu împotriva unor afecţiuni precum abcesul pulmonar, bronşiectazia şi dependenţa de opiu. Medicina tradiţională chineză a fost cea care a demonstrat proprietăţiile curative ale dovleacului acum mult timp.

Betacarotenul este cunoscut pentru întărirea sistemului imunitar, este esenţial pentru sănătatea ochilor şi este chiar asociat cu prevenirea bolilor de inimă.

Conţinutul bogat de vitamina A previne cancerul

Pulpa de dovleac conţine vitamina A, vitaminele E, C, săruri minerale, hidraţi de carbon şi protide. Astfel, 100 de grame de dovleac asigură aproximativ 70% din aportul zilnic necesar de vitamina A, care la fel ca şi celelalte substanţe are rol esenţial în menţinerea sănătăţii organismului. Vitamina A, de exemplu, are un rol esenţial în prevenirea cancerului, cataractei, aterosclerozei şi oferă organismului o protecţie antioxidantă extraordinară. Un studiu realizat la Kansas State University demonstrează faptul că vitamina A reduce considerabil riscul apariţiei emfizemului pulmonar, mai ales la fumătorii pasivi.

Beta-carotenul reglează glicemia

Beta-carotenul are efecte antiinflamatoare şi antioxidante, diminuand posibilitatea apariţiei diabetului şi reglând valoarea glicemiei în sânge. Consumul de carotenoizi scade riscul apariţiei hiperglicemiei dar şi al cancerului pulmonar.

Seminţele de dovleac, sursă de sănătate la îndemână

Seminţele de dovleac au cele mai puternice efecte terapeutice, ele conţin proteine, magneziu, potasiu şi zinc. Studiile sugerează că seminţele de dovleac au o mulţime de beneficii pentru sănătate: opresc mărirea glandei prostatice, scad riscul apariţiei pietrelor la rinichi şi ajută chiar la prevenirea depresiei. Consumul seminţelor de dovleac ajută la eliminarea paraziţilor intestinali, desfundă vasele de sânge şi regleza colesterolul. De asemenea, ele sunt de mare ajutor şi în tratamentele adjuvante ale leucemiei, sclerozei în plăci sau alte boli de acest gen, greu vindecabile. Seminţele mai conţin şi fitosteroli care reduc colesterolul şi chiar previn anumite tipuri de cancer.

Oricum ai alege să prepari dovleacul, nu uită să păstrezi seminţele. Scoate-le pe un prosop de hârtie, şterge-le puţin şi apoi bagă-le la cuptor într-o tavă, aşezate într-un singur strat. Nu le coace la temperaturi înalte, pentru a nu-şi pierde proprietăţile benefice. Sunt tocmai bune de ronţăit la filmul de seară, în locul floricelelor de porumb.

Alte beneficii curative ale dovleacului

Dovleacul încetineşte procesul de îmbătrânire şi împiedică apariţia bolilor cardiovasculare, datorită conţinutului mare de antioxidanţi. Poţi apela la consumul de dovleac atunci când suferi de afecţiuni digestive precum constipaţia sau diareea, deoarece pulpă de dovleac are efecte laxative. Acest produs mai este indicat în cazul tulburărilor hormonale, împotriva hiperexcitabilităţii sau pentru femeile care depăşesc perioada tulburărilor de menopauza. Se spune că dovleacul face minuni şi în cazul proaspetelor mămici care nu au suficient lapte matern pentru micuţii lor. Poţi folosi dovleacul şi pentru uz extern, atunci când încerci să tratezi arsuri, inflamaţii sau abcese. Măştile pentru ten care conţin piure de dovleac sunt extrem de eficiente. Foarte multe creme şi tratamente cosmetice includ dovleacul în compoziţia lor.

Cum poate fi consumat dovleacul?

Poţi alege să consumi dovleacul în stare crudă, fiind foarte sărac în grăsimi şi calorii. Îl poţi prepara şi sub formă de piureuri înăbuşite. Dovleacul este excelent şi în plăcinte, salate sau în supe. Sucul de dovleac este la fel de recomandat, având un rol foarte important în tratarea cancerului şi a maladiilor cardiovasculare.

Sursa: http://www.sanatateatv.ro/articole/alimentatie/proprietatile-curative-ale-dovleacului/

Posted in Medicină alternativă.