Egiptul antic – Cartea Morților

Cartea Morţilor este o  culegere de texte ritualice funerare din Egiptul antic, o descriere a concepţiei antice egiptene despre viaţa de apoi, ea reprezintă de asemenea o colecţie de imnuri şi de instrucţiuni care permiteau celui decedat să treacă prin diferite etape în drumul sau către viaţa veşnică. Este foarte posibil ca această descoperire să reprezinte  primul document religios din lume.

Cărţile erau adesea prefabricate în ateliere funerare, cu spaţiu liber pentru numele celui decedat care urma să fie scris mai târziu. Ele sunt de obicei activitatea mai multor cărturari şi artişti a căror operă a fost literalmente lipită împreună. Costul unei cărţi standard era echivalent cu salariul pe o jumătate de an a unui muncitor, astfel încât cumpărarea ei era planificată cu mult timp înainte de moartea persoanei respective. Preţul papirusului utilizat pentru carte, depăşea de obicei costul creaţiei, astfel încât de cele mai multe ori papirusul era reutilizat pentru a se micşora cheltuielile.

Imaginile care ilustrau textul au fost considerate obligatorii. Imaginile erau atât de importante că de multe ori textul este trunchiat pentru a se potrivi spaţiului disponibil în conformitate cu imaginea. Calitatea miniaturii se făcea de obicei la un nivel ridicat, în schimb calitatea textului era de cele mai multe ori foarte slabă.

Posted in Istorie.