Gutuia şi beneficiile pe care ni le poate aduce

Despre gutuie şi beneficiile ei am aflat încă din Antichitate, din anul 600 î.Hr., când era considerată, în Grecia Antică, fructul preferat al Afroditei. Gutuiul, un pom micuţ cu o înălţime ce nu depăşeşte 4, 6 m, originar din Asia Mică şi din zonele caucaziene şi răspândit mai ales în zonele mediteraneene şi în China, este cunoscut şi apreciat pentru fructele sale, folosite în gastronomie, medicină şi cosmetică, încă de acum 4000 de ani.

Gutuile nu au fost niciodată la fel de populare ca celelalte fructe de toamnă, cum ar fi merele sau perele şi probabil acest lucru se datorează faptului că nu prea pot fi consummate crude, direct culese din pomul roditor. Ele sunt fructe de toamnă de culoare galben-aurie, de dimensiuni mari, puternic parfumate, astringente şi dulci-amărui – acrişoare. Sunt cam ultimele fructe care se coc în acest anotimp însă mai târziu, şi sunt cu atât mai bune dacă peste ele trece şi bruma.

Gutuile crude sunt puţin lemnoase şi au un pronunţat gust acrişor-amărui, dar dacă decidem să le lăsăm la copt pe ziare, într-un loc aerisit şi luminos, atunci acestea vor capătă o culoare rubinie şi un miros plăcut, adevărată bijuterie pentru simţul olfactiv.

Cu peste 4.000 de ani în urmă, grecii şi romanii foloseau gutuile pentru mărirea potenţei şi a imunităţii.

Consumul gutuilor aduce o serie de beneficii sănătăţii, datorită conţinutului bogat în săruri de magneziu, de fier şi de potasiu, este foarte apreciat pentru calităţile sale antiinflamatoare, astringente, analgezice, emoliente, digestive, tonice şi expectorante. Gutuile sunt bogate în principii bioactive, cum ar fi taninul, pectinele, precum şi în vitamine: A, B, C, E şi PP.
Gutuile pot fi consumate că atare sau se pot adaugă în diferite feluri de mâncare, acolo unde se obişnuieşte.
1. Mâncată dimineaţă, pe stomacul gol, gutuia îţi întăreşte gingiile şi-ţi remineralizează dintîi,
2. Ajută la eliminarea toxinelor din organism şi reduce starea de oboseală.
3. Datorită cantităţii mari de vitamina C din compoziţie, sucul de gutui te protejează contra infecţiilor de sezon, răceli şi gripă, şi totodată inhibă dezvoltarea de microelemente care declanşează hepatită
4. Sucul de gutuie, câte un pahar, zilnic, timp de o luna, ajută ficatul în caz de hepatită. Sucul se recomandă ca tratament şi în bolile pulmonare, dar şi când ne doare în gât, tuşim sau ne curge nasul.
5. Sub formă de salată în combinaţie cu mere, morcov şi miere de albine, gutuile se recomandă dimineaţă, la micul dejun, în caz de probleme hepato-biliare.

6. Gutuia are proprietăţi antidepresive. Suferinzilor li se recomandă câte o lingură de dulceaţă de gutui după fiecare masă. De asemenea, în camera în care doarme bolnavul, să se pună pe masă două gutui.

7. Asocierea tanin-pectină are acţiune favorabilă asupra mucoasei digestive.
Antioxidanţii din compoziţia gutuii ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi şi reduce riscul de cancer. Datorită concentraţiei de potasiu, gutuia poate ajută şi la scăderea presiunii vasculare.

8. Sub formă de suc proaspăt, gutuia ajută la tratarea insuficienţei pancreatice. Se bea de trei ori pe zi cîte o jumătate de pahar de suc. De menţionat că este necesar un aparat de stors, stoarcerea manuală nefiind prosibilă.

9. Cercetări efectuate în Japonia au arătat că în coajă gutuilor există substanţe antivirale, care inhibă dezvoltarea microorganismelor ce declanşează hepatită de tip A, B şi C. Pentru stimularea funcţiei hepatice, este indicată o cură de o lună de zile cu nectar proaspăt de gutui.

10. Guturaiul, afecţiunile pulmonare, tuberculoza se tratează, că adjuvant, cu suc de gutui. Din sâmburi, care conţin mucilagii, se prepară un ceai util contra tusei, bronşitei şi raguşelii.

11. Gutuile coapte ajută la digestie, iar siropul acţionează favorabil în caz de diaree, hemoragii uterine şi hemoroizi.

12. Gutuile sunt indicate la infecţii intestinale, inclusiv în cazul colonului sensibil, cu menţiunea că sucul de gutui este contraindicat în cazul constipaţiilor.

13. Gutuile rase şi amestecate cu miere, câte jumătate de kilogram pe zi, combat colita de fermentaţie.

14. Bune pentru igiena orală – Pulpa fructului poate fi folosită pentru frecarea dinţilor, în locul periuţei. Ulterior, se clăteşte gura cu suc de gutuie. În plus faţă de acest beneficiu, gargara cu suc de gutuie ajută în tratamentul unor afecţiuni bucale, cum sunt aftele şi gingivitele.

15. Consumul regulat de gutui îmbunătăţeşte digestia şi ajută la scăderea
colesterolului.

16. Compotul de gutui neîndulcit sau o jumătate de fruct mâncat pe stomacul gol calmează crampele intestinale. În cistită se recomandă sucul de gutuie, până la 100 de ml zilnic, ca diuretic şi dezinfectant.

17. Dacă aveţi tenul gras, aplicaţi pe faţă puţină pulpă rasă de gutuie. Scoateţi masca după un sfert de ora cu un prosop umed şi clătiţi-vă cu apărece. Pielea va deveni foarte fină.

18. În cazul intoxicaţiilor – alimentare, medicamentoase sau cu alcool – pentru
eliminarea toxinelor din organism, se recomandă două, trei pahare de ceai verde îndulcit cu dulceaţă de gutui.

Încercaţi să îmbogăţiţi clasică plăcintă cu mere şi cu nişte gutui sau folosiţi bucăţi de gutuie coaptă şi în mâncare şi astfel veţi ajunge la noi dimensiuni ale standardelor culinare.

 

Surse: http://www.ziare.com/articole/gutuia+beneficii

http://adevarul.ro/sanatate/dieta-fitness/gutuia-fructul–s-uta-proprietati-1_50ad783b7c42d5a66395c283/index.html

Posted in Medicină alternativă.