Muzica şi influenţa ei asupra omului

,,Muzica este o lege morală, ea dă suflet Universului, aripi gândirii, avânt închipuirii, farmec tinereţii, viaţă şi veselie tuturor lucrurilor, ea este esenţa ordinii, înălţând sufletul către tot ce este bun, drept şi frumos.,, Platon

Muzica este energie. Fizica a demonstrat că materia însăşi este o formă de energie. Aşa şi muzica este o energie care are o lungime de undă şi o frecvenţă. În acest fel, aceasta interacţionează direct cu celelalte câmpuri energetice pe care le întâlneşte. Ne putem întreba, în cazul acesta, ce efecte poate avea muzica asupra omului şi diferitelor boli şi afecţiuni? Care sunt elementele care caracterizează muzică şi justifică efectele acesteia asupra organismului?

Orice tip de muzică are o influenţă diferită în funcţie de tipologie.

Caracteristicile singulare ale fiecărei melodii şi note muzicale

Fiecare melodie este compusă din cinci elemente: ritm, ton, linie melodică, armonie şi timbru.

Ritmul:
– este cel mai puternic şi are efecte imediate: ritmul muzicii poate activa şi stimula corpul nostru făcând să crească activitatea cardiacă, temeperatura corporală sau dimpotrivă, le poate calma. Viaţa noastră are ritmuri diferite extrem de complexe care sunt rezultate din alternanţa de emoţii şi sentimente. Toate aceste stări sunt extrem de sensibile la muzică şi ritmul său. În momentul în care ascultaţi de pildă, sunet de tobe, puteţi să experimentaţi pe propria voastră piele şi inimă, puterea ritmului.

Tonul:
– fiecare sunet are o frecvenţă specifică vibratională. Fiecare vibraţie are o influenţă aparte asupra psihicului şi fizicului nostru.

Linia melodică:
– reprezintă combinaţia de ritm şi tonuri, combinaţie care face ca fiecare melodie în parte să exprime o anumită emoţie.

Armonia:
– reprezintă produsul final ale difeitelor note şi instrumente. Rezultatul final poate fi armonios sau dizarmonios având asupra noastră influenţe diferite.

Timbrul:
– este reprezentat preponderent de către vocea umană.

Efectele muzicii asupra omului (demonstrate ştiinţific)

Este ştiinţific verificat faptul că diferite tipuri de muzică pot avea efecte variate asupra minţii şi asupra psihicului. Dar influenţa lor nu se limitează numai la aspecte psihologice, deoarece ştim bine că stările psihice influenţează funcţionalitatea corpului nostru.
Există o relaţie directă între muzică, inimă şi sistemul circulator: muzica este un “pace-maker” natural; în funcţie de viteza melodiei, inima se adaptează mărind sau micşorându-şi pulsaţiile. Această corelaţie prezentă la nivelul inimii poate fi extinsă la temperatura corporală; muzica relaxantă favorizează scăderea temperaturii corpului, în timp ce muzica compulsivă favorizează creşterea acesteia. În plus a fost verificată o influenţă directă a unor genuri muzicale asupra undelor cerebrale ce favorizează armonizarea dintre minte şi corp. La locurile de muncă s-a demonstrat că muzica reduce nievlurile de stres şi tensiune. Există tipuri specifice de muzică potrivite pentru a fi difuzate în medii variate precum: spitale, centre comerciale sau fabrici. Uneori, sub influenţa unui anumit tip de muzică au fost observate chiar creşteri ale productivităţii.

Efectul muzicii relaxante, de meditaţie

Muzica de meditaţie este în măsură să stimuleze sistemul imunitar favorizând producţia de limfocite. Aceasta poate modifica răspunsul hormonal la stres prin producţia de endorfine. O serie de cercetări conduse în departamentele de terapie intesivă au demonstrat că muzica clasică ascultată timp de junmatate de oră, produce acelaşi efect ca şi un sedativ. Şi mai semnificativ este faptul că aceste rezultate au fost obţinute pe pacienţi în stare de inconştienţă.
Muzica relaxantă favortizeaza forţă musculară şi elasticitatea muşchilor. Tensiunea musculară scade, eliberând presiunea exercitată pe articulaţii.
De asmenea, muzica poate influenţă pofta nostră de mâncare: dacă doriţi să mâncaţi mai puţin, este sufiecint ca în timpul prânzului să ascultaţi muzică clasică. Efectul contrar este dat de o muzică cu ritm alert.
În concluzie, puterea muzicii ne poate aduce într-o stare de linişte interioară, poate trezi voinţa şi entuziasmul din noi, poate stimula focusul şi concentrarea şi poate îmbunătăţi funcţiile intelectuale şi creative, ajutându-ne să intrăm în stări de meditaţie profundă.
Muzicoterapia în sine este un instrument puternic, dar poate deveni şi mai eficient dacă îl introducem într-o viziune mai amplă. O alimentaţie sănătoasă, o activitate motorie moderată, asociate cu practici de meditaţie, pot avea o influenţă puternică şi curativă asupra bolilor dar în acelaşi timp pot aduce schimbări benefice evidente în rutina cotidianului, diminuand stări precum îngrijorare, tristeţe şi suferinţă.

Sursa: http://extinderea-constiintei.ro/muzica-si-efectele-sale-asupra-sanatatii-omului/

Posted in Noi descoperiri.