Secretele “rătăcite” ale lui Nikola Tesla

În cele 60 de minute ale acestui documentar, mulți vor fi surprinși să descopere că unui singur om i se datorează realizările de ultimă oră ale tehonologiei care ne marchează și influențează viața de zi cu zi și pe care opinia publică a secolului XX l-a ignorant cu bună știință.

În data de 10 iulie 1856 se năștea Nicolae Teslea, fiul preotului orthodox Milutin Teslea și al Gicăi Mandici. Tatăl lui provenea din familie de grăniceri antiotomani în fostul Imperiu Austro – Ungar. Inițial numele familie a fost Drăghici, însă datorită meseriei de dulgher (teslar), în timp acesta a fost înlocuit conform poreclei cu Teslea.

Henri Coandă îl prezenta pe Nicolae Teslea ca românul bănățean din Banatul sârbesc însă Nicolae era istro-românul din Croația. Provincia Lica, din care face parte și satul Similian-Gospici în care s-a născut marele inventator era recunoscută deja ca fiind locuită încă din secolele XV – XVI de istro-români morlaci.

Vă prezentăm un scurt documentar despre cel care a catapultat civilizația noastră prin descoperirile sale într-o nouă eră. Cu peste 700 de invenții patentate, lui îi atribuim printre altele, folosirea curentului alternativ, a radioului, a luminii fluorescente, a telecomenzii, a robotizării și chiar a telefonului mobil.

Sursa: http://www.istro-romanian.net/articles/art990111.html

Posted in Noi descoperiri.