Usturoiul – remedii naturiste

Usturoiul, deşi este cunoscut mai degrabă ca aliment, poate fi la fel de bine folosit ca medicament pentru nenumărate afecţiuni printre care: căderea părului şi combaterea mătreţei, pentru întărirea unghiilor, eliminarea bătăturilor şi a ciupercii piciorului.

Usturoiul conţine peste 200 de substanţe bilogic – active: aminoacizi, enzime, minerale ca: potasiu, sulf, fosfor, calciu, siliciu, iod şi cantităţi importante de vitamine cum ar fi: A, B1, B2, C, ceea ce îl face să aibă calităţi terapeutice uimitoare descoperite încă din antichitate.

1. Alicina este un principal component activ al usturoiului fiind o substanţă cu un puternic efect atcibiotic. De aceea el este considerat că fiind cel mai puternic antibiotic natural cunoscut sub formă de aliment pur. Viruşii de răceală, gripă sau viroză, nu au nicio şansă în faţa lui. Descompune flegma, combate infecţiile, degajează sinusurile, bronhiile, plămânii şi omoară microbii.

2. Este un aliat valoros pentru frumuseţea picioarelor. Atunci când apar bătături dureroase, se poate utiliza usturoiul ca remediu rapid. Într-un vas mic se pun doi căţei de usturoi pisaţi, se adaugă o lingură de ulei călduţ de măsline sau de floarea soarelui, apoi se amestecă bine până când se obţine un unguent gras care se aplică pe partea dureroasă a bătăturii, după care piciorul se înveleşte cu o pânză din bumbac sau cu tifon.

3. Pentru unghii rezistente, într-o sticluţa de lac de unghii se adaugă usturoi tocat şi se lasă la macerat între 7 şi 10 zile. Acest amestec se aplică direct pe unghii.

4. Pentru regenerarea părului, se amestecă într-un recipient: o lingură de ulei de ricin, un gălbenuş de ou, o lingură de miere de albine şi o lingură de usturoi pisat şi stors. După ce se obţine o mască omogenă, se amestecă ingredintele cu puţin şampon. Această soluţie se aplică pe părul bine spălat şi se ţine pe cap timp de o jumătate de oră, acoperit cu o folie de plastic sau cu un prosop. După timpul scurs, părul de spală cu şampon şi se clăteşte bine. Acest tratament se face odată pe săptămână.

5. Pentru întărirea rădăcinii părului şi prevenirea căderii lui se pisează usturoiul şi se amestecă cu ulei de măsline, după care se strecoară printr-un tifon şi se unge părul până la rădăcină. Se acoperă capul cu un prosop şi se lasă să acţioneză timp de 4-5 ore. La final părul se spală cu şampon şi se clăteşte. Procedeul se repetă o dată sau de două ori pe săptămâna.

6. Pentru combaterea mătreţei se pune la macerat o mână de căţei de usturoi curăţat şi pisat în 60 de ml de alcool pur de 95 de grade. Se lasă astfel la macerat timp de 3-4 zile după care se filtrează şi se adaugă apă distilată şi esenţă de lămâie pentru eliminarea mirosului. Soluţia rezultată se aplică pe părul curat, se masează pielea capului şi apoi se clăteşte părul.

7. Pentru combaterea acneei se aplică sucul de usturoi obţinut prin pisare şi filtrare, pe zona cu probleme şi se lasă să acţioneze timp de 30-40 min, o dată pe săptămână.

8. Usturoiul este recomandat de fitoterapeuti pentru proprietăţile sale antiseptice. Ucide paraziţi ca păduchii şi viermii intestinali.

9. Consumul regulat de usturoi previne gripa şi răceala dar şi cancerul gastric intestinal şi cel de prostată.

10. Diminuează riscurile de recidivă în cazul problemelor cardiace, reglează nivelul de glucoză în sânge la diabetici şi permite reducerea uşoară a tensiunii arteriale. De asemenea reduce nivelul de lipide din sânge – trigliceridele şi colesterolul.

11. Usturoiul este un bun diuretic.

Acesta plantă miraculoasă ocupă un rol foarte important în multe tratamente cosmetice şi medicinale, de aceea e bine să avem tot timpul usturoi în casă. Consumul lui în formă crudă fiind cel mai indicat. Mirosul neplăcut se poate elimina mestecând câteva frunze de pătrunjel sau câteva boabe de cafea.

Posted in Medicină alternativă.