Vindecarea prin gânduri! Cum îţi lucrezi mintea pentru a scăpa de boli?

Boala este un dezechilibru energetic al unui organ, al unui sistem sau a unei zone a corpului. Aceste dezechilibre sunt efectele unor transformări chimice şi fizice ce au loc la nivel de celulă şi pot fi produse de diverşi factori nocivi din mediu. Dar un dezechilibru chimic, apoi energetic se poate produce şi ca urmare a activităţii cerebrale. Deşi pare greu de crezut, unii oameni susţin că ne putem vindeca prin puterea minţii.

Rostim cuvintele pentru a putea să comunicăm şi să ne facem înţeleşi. Dar când le rostim, pentru a da un sens frazelor, imaginaţia creează în mintea noastră imaginile corespunzătoare acelor cuvinte. De fiecare dată ataşăm imaginilor (şi, deci, cuvintelor) o emoţie. La fiecare imagine simţim ceva pozitiv, negativ sau neutru, de intensităţi diferite. În acest fel, fiecare cuvânt şi gând este încărcat emoţional. Emoţia este cea care are puterea, de fapt, nu cuvântul.

Emoţiile sunt stări strâns legate de procesele chimice din creier şi au capacitatea să declanşeze reacţii fizice. De exemplu, ne înroşim la faţă dacă ne emoţionăm, ne transpiră palmele de nerăbdare, ne creşte pulsul la prima întâlnire cu persoana iubită, etc. Emoţiile şi sentimentele negative – de ură, de exemplu – ajung în timp să producă dezechilibre chimice în organism şi să ne îmbolnăvească. Invers, emoţiile pozitive – iubirea, iertarea, acceptarea – inversează acest proces şi ne ajută să ne însănătoşim prin refacerea echilibrului energetic al organului bolnav sau al întregului organism.

Louise Hay (88 de ani), autorul volumului Poţi să-ţi vindeci viaţa, este una din personalităţile recunoscute la nivel mondial care a studiat fenomenul autovindecarii, l-a aplicat ea însăşi (când s-a îmbolnăvit de cancer şi nu numai) şi a scris despre el. Ea susţine că bolile pot fi eliminate prin inversarea proceselor mentale, că „starea de sănătate nu poate fi atinsă fără obţinerea unui echilibru desăvârşit între minte, suflet şi corp” şi că „niciun medic şi niciun terapeut nu ne poate oferi o stare de sănătate perfectă, dacă nu luăm noi înşine decizia de a contribui la procesul nostru de vindecare.”

„Cuvântul „incurabil”, care îi sperie atât de tare pe oameni, nu înseamnă altceva decât că boală de care suferă nu poate fi vindecată prin metodele „exterioare” de tratament şi că trebuie să pătrundă în interiorul lor pentru a-şi vindeca singuri boala. Orice boală se naşte din nimic şi se poate întoarce în vidul din care a provenit.” (Louise Hay)

Gândurile şi cuvintele pe care le-am rostit în trecut au condus la experienţele actuale din viaţă noastră. Cu cât mai negative gândurile şi cu cât mai mult timp şi energie ne răpesc, cu atât mai grave sunt bolile de care riscăm să ne îmbolnăvim. În schimb, tot ce gândim şi vorbim azi, determină starea noastră de sănătate viitoare. Pentru a putea elimina răul – chiar şi bolile de care suferim – putem începe de acum să ne corectăm gândirea, să ne eliberăm de vechile gânduri negative şi să le înlocuim cu unele pozitive.

„Dacă îţi doreşti o viaţă fericită, va trebui să emiţi în permanentă gânduri fericite. Mai devreme sau mai târziu, toate cuvintele pe care le rostim sau pe care le gândim ajung să ne influenţeze viaţa”. (Louise Hay)

Experienţele pozitive şi negative prin care trecem în viaţă sunt rezultatul tiparelor noastre mentale, care ne creează realitatea. Dacă am folosit un tipar mental multă vreme, el ne influenţează viaţa. Cu cât este mai consistent, cu atât mai puternic este efectul.

Tiparele mentale care te îmbolnăvesc

„Am înţeles cum mi-am creat singură bolile de care am suferit, iar această înţelegere a marcat o etapă nouă în viaţa mea. La ora actuală nu mai dau vina pe nimeni pentru dezechilibrele din viaţa mea sau din corpul meu. Îmi asum astăzi întreaga responsabilitate pentru propria mea sănătate. Nu îmi reproşez însă niciodată nimic şi nu mă simt vinovată, dar ori de câte ori devin conştientă de o boală şi de tiparele care au stat la baza ei, încerc să evit pe viitor aceste tipare, astfel încât să nu mai creez posibilitatea de a mă îmbolnăvi.” (Louise Hay)

Louise a descoperit că principalele tipare mentale care stau la baza majorităţii bolilor de care suferim sunt: tendinţa de a critică, mania, resentimentele şi vinovăţia.Tendinţa de a critica conduce frecvent la boli precum artrită, mania rezonează cu arsurile şi cu infecţiile virale, vinovăţia conduce la durere. Resentimentele de lungă durată consumă sufletul şi corpul şi conduc pe termen lung la tumori şi la cancer.

Vindecare prin gânduri

Pentru a elimina permanent o boală sau o afecţiune, trebuie să acţionăm pentru dizolvarea cauzei ei mentale. În cartea sa Vindecă-ţi corpul. Cauzele mentale ale bolilor fizice şi modalităţile metafizice prin care acestea pot fi vindecate, Louise Hay ne oferă o listă foarte mare cu cele mai frecvente boli, cauzele mentale probabile ale fiecăreia, precum şi noul tipar de gândire pe care trebuie să-l aplicăm pentru a ne vindeca.

Valeriu Popa în cartea Cauzele spirituale ale bolilor, consideră că boala este un semnal al corpului nostru şi că toate bolile sunt autocreate.

„Întotdeauna bolile apar în câmpul energetic al omului cu mulţi ani înainte că ele să se manifeste în câmpul fizic. Organismul trebuie să blocheze programele distructive ce au pătruns în câmpul omului. Prin gândurile, dorinţele şi obiceiurile noastre inducem sănătate sau boală în corpul fizic. Boala nu trebuie considerată ca o pedeapsă sau o nedreptate. Ea este cel mai drept act din existenţa noastră, pentru că a fost generată de comportamentul nostru mental şi afectiv. Prin gând omul se îmbolnăveşte şi tot prin gând el se vindecă. Orice boală porneşte din minte. Mulţi bolnavi îşi pregătesc în mental, cu străduinţă, ani de-a rândul o îmbolnăvire definitivă. Nimic nu se manifestă în corp fără să aibă un prototip mental corespunzător. Adevărata vindecare începe în momentul în care ne gândim ce am vrea să facem atunci când ne vom recâştiga sănătatea.” (Valeriu Popa)

Louise Hay consideră că atunci când eram copii ne iubeam pe noi înşine necondiţionat; ştiam că suntem perfecţi. Acest lucru este valabil şi acum, doar că l-am uitat. „Peste el s-a suprapus o întreagă cunoaştere exterioară pe care am învăţat-o şi care nu valorează nimic.”

De aici trebuie să începem procesul vindecării: să ne iubim pe noi înşine. Gradul în care ne iubim pe noi înşine ne va face sau nu să mâncăm corect, să dormim suficient, să nu fumam, să facem sport, etc. Fiecare dintre aceste opţiuni afirmă de fapt în ce măsură ne pasă de viaţă. Respectul şi iubirea de sine sunt absolut necesare pentru ca un pacient să contribuie la vindecarea sa, împreună cu dăruirea afecţiunii, iertării, autoacceptarea.

Cu toţii am auzit de cazuri de însănătoşiri miraculoase, inexplicabile din punct de vedere ştiinţific, dar se neglijează faptul că, în toate acestea, oamenii au dus o muncă importantă cu ei înşişi pentru a-şi transforma în mod radical modul de a înţelege, de a crede şi de a trăi. Iată paşii pe care trebuie să îi parcurgi:

  1. Pentru a iniţia un proces de vindecare a minţii, în primul rând trebuie să te împaci cu experienţele trecute, să scapi de resentimente, dorinţe de răzbunare, să înţelegeţi că eşti singur responsabil de propria fericire.
  1. Renunţă la criticile faţă de ceilalţi, la atitudinea negativă şi refractară faţă de nou, învaţă să fii flexibil, să te bucuri chiar şi de lucrurile mărunte din viaţă. Fiind cu adevărat mulţumiţi şi recunoscători pentru toate aspectele pozitive ale vieţii, creierul nostru ne va ajuta să ne vindecăm, căci stările de fericire şi mulțumirea profundă activează procesele de reîntinerire şi de regenerare ale corpului.
  1. Iertarea şi eliberarea de resentimente vor permite apoi vindecarea rănilor emoţionale care ne blochează în trecut şi ne vor echipa pentru posibile situaţii dificile viitoare.
  1. Ca să te vindeci trebuie să scoţi la suprafaţă conflictele şi să le rezolvi. E important să ştii ce nevoi a satisfăcut boala şi să găseşti o modalitate de a satisface acele nevoi.
  1. Pentru a produce modificări fizice în organism, se pot folosi două instrumente esenţiale: emoţiile şi imaginaţia. Emoţiile şi cuvintele noastre dau de ştire corpului ce aşteptăm de la el, iar prin vizualizarea anumitor schimbări îl putem ajută să le înfăptuiască.
  1. Relaxează-te! Ne referim aici la calmarea activităţii mentale şi izolarea corpului şi a minţii de orice stimuli exteriori, un mod de detaşare de toate grijile cotidiene, pregătindu-ne să intrăm în contact cu niveluri mai profunde ale minţii. Meditaţia este o metodă prin care putem înceta temporar să dăm ascultare presiunilor şi modalităţilor de zi cu zi în care ni se distrage atenţia, conştientizând astfel alte lucruri: gândurile şi sentimentele noastre mai profunde, produsele inconştientului nostru etc.
  1. Pentru a te face bine când eşti grav bolnav ai nevoie de patru credinţe fundamentale: credinţa în Dumnezeu, în ţine însuţi, în medicul tău şi în tratamentul prescris.
  1. Exerciţiul fizic, râsul şi jocul sunt strâns legate. Toate trei au efecte similare asupra minţii şi trupului. Persoanele rigide, care nu se pot lăsa în voia jocului, se vindecă cel mai greu sau au cele mai mari dificultăţi să-şi schimbe viaţa pentru a înfrunta boala.”

Sursa: http://www.sanatatespirituala.eu/vindecarea-prin-ganduri-cum-iti-lucrezi-mintea-pentru-a-scapa-de-boli/#

Posted in Medicină alternativă.