Cele mai vechi urme de paşi din Europa, descoperite în România

Cele mai vechi urme de paşi ale omului preistoric din Europa şi poate chiar din lume se află într-o peşteră din judeţul Bihor. Un studiu publicat recent de o echipă de cercetători români şi americani arată că acestea au o vechime de 36.500 de ani.

Străvechile urme de paşi umani au fost găsite în peştera Ciur-Izbuc din Bihor. Descoperirea a fost făcută în 1965, când cercetătorii au identificat peste 400 de urme de paşi pe care le-au atribuit iniţial unei familii formate dintr-un bărbat, o femeie şi un copil.

La început specialiştii au presupus că urmele au o vechime de cel mult 15.000 de ani. În acest an însă, cercetătorii au datat cu carbon radioactiv câteva oase de urs din peşteră, aflate sub amprentele lăsate de oamenii preistorici. Aşa au reuşit să afle că urmele au de fapt o vechime de 36.500 de ani şi ar putea fi cele mai vechi din Europa sau chiar din lume, după cum afirmă antropologul David Webb, de la Universitatea din Kutztown, Pennsylvania.

În American Journal of Physical Anthropology, se afirmă că după analizarea celor 51 de urme de paşi (restul până la 400 au fost distruse de exploratori şi turişti) s-a descoperit că acestea aparţin unui grup de şase sau şapte persoane, dintre care cel puţin unul era copil. Oameni preistorici au lăsat aceste urme în mâlul adus de o inundaţie în peşteră.

Până la această descoperire, cele mai vechi urme de paşi ale omului preistoric din Europa aveau 33.000 de ani. În 2011 la o conferinţă, s-a discutat despre decoperirea în Engare Sero – Tanzania, a unor urme de paşi vechi de 120.000 de ani. David Webb afirmă că această descoperire nu a fost publicată, deoarece au existat probleme în încercarea de datare a urmelor şi chiar incertitudinea autenticităţii lor.

Urme de paşi ale predecesorilor noştri, vechi de aproape 1 milion de ani, au fost documentate recent în Norfolk, Marea Britanie.

Surse: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiinta+si+Mediu/Pestera+Ciur-Izbuc+Bihor+urma+de+pasi+om+preistoric

https://www.sciencenews.org/article/romanian-cave-holds-some-oldest-human-footprints

Posted in Descoperiri.