Beneficiile plantelor de apartament

Plantele de apartament sunt deseori adjuvanti neglijaţi în procesul purificării aerului, prin eliminarea poluanţilor şi a toxinelor, dar şi prin reglarea umidităţii din atmosferă. Specialiştii recomandă ca la fiecare 8 metri pătraţi ai casei să existe câte o plantă, presupunând că înălţimea tavanului se află la 2,5 metri distanţă de sol. Acest lucru înseamnă că aveţi nevoie de două sau trei plante care să contribuie la îmbunătăţirea calităţii aerului din casă, într-un living obişnuit.

Substanţele chimice şi materialele de construcţii, mobilă, soluţiile de igienizare sau din odorizantele pentru interior pot da aerului dintr-o locuinţă un grad ridicat de toxicitate. Agenţia pentru Protecţia Mediului susţine că, potrivit studiilor de specialitate derulate de-a lungul timpului, plantele de apartament pot contracara efectele negative ale poluării aerului domestic. Plantele absorb dioxidul de carbon şi eliberează în aer oxigen, eliminând chimicale periculoase din mediul interior, aşa cum este formadelhida, un vapor care poate cauza probleme respiratorii şi neurologice, precum şi mai multe tipuri de cancer.

Creşterea plantelor în locuinţă nu vindecă propriu-zis afecţiuni respiratorii, aşa cum este astmul, însă contribuie la ameliorarea simptomelor tulburărilor de respiraţie şi, mai important decât atât, la prevenirea instalării diverselor boli.

Plante de apartament care purifică aerul

Cercetările au evidentat următoarele tipuri de plante de apartament, ca fiind cele mai eficiente în eliminarea toxicitătii din aerul locuinţei şi în reglarea umidităţii interiorului.

Iedera englezească

1- iedera

Planta căţărătoare cu subspecii de toate culorile şi formele, iedera englezească este utilă în special la curăţarea aerului de substanţa toxică formadelhidă. Speciile de iederă nu sunt doar căţărătoare, ci pot fi crescute şi ca târâtoare, în coşuri suspendate sau ca acoperământ de pământ, pentru plantele mai mari.

Palmierul Bambus

2 - palmier bambus

Palmierul Bambus, pe numele sau ştiinţific Chamaedorea seifrizii, înlătură din aerul inspirat formadelhida şi alte substanţe poluante, care pot îmbolnăvi în timp sistemul respirator. Planta are nevoie de pământ mereu umed şi nu reacţionează bine când este poziţionată în lumina directă a soarelui. Scorul acordat de NASA palmierului Bambus, pentru randamentul de purificare a aerului, este de 8,4 din 10!

Crinul Peace

3 - Crinul-Peace

Crinul Peace, o plantă cu flori inclusă pe lista celor mai sănătoase plante de apartament, este util în dizolvarea multor toxine din aer, inclusiv a acetonei, benzenului, alcoolului sau amoniacului. Pentru menţinerea plantei în stare optimă, se recomandă spălarea ocazională a frunzelor şi înlăturarea insectelor care îi pot dauna.

Palmierul Lady

4 - lady

Palmierul Lady, pe numele sau ştiinţific Rhapis excelsa, este recomandată de NASA ca purificator eficient al aerului. În plus, această specie de palmier este şi foarte versatilă, rezistând perfect în medii uscate sau umede, chiar şi atunci când este invadată de insecte. La fel ca palmierul Bambus, acest tip de palmier a primit un scor de 8,4 din 10, ca şi coeficient de purificare a aerului.

Arborele de cauciuc

5 - arbore-de-cauciuc

Arborele de cauciuc (Hevea brasiliensis) este considerat a fi una dintre cele mai eficiente plante de eradicare a formadelhidei din aer, tolerând bine temperaturi mai răcoroase şi lumină redusă. Are nevoie de apă din belşug, în special în sezonul estival.

Palmierul Areca

6 - areca

Una dintre cele mai eficiente plante în purificarea aerului, potrivit unui top realizat de NASA, este palmierul Areca. Acesta menţine aerul umed când climatul mediului este foarte uscat (efect extrem de benefic pentru facilitarea respiraţiei, întrucât plămânii au nevoie de umiditate pentru a funcţiona la parametri optimi), eliminând continuu toxinele chimice din aer. Palmierul Areca este recomandat persoanelor care suferă de alergii respiratorii sau de astm bronşic.

Feriga-spadă australiană

7 - feriga-spada-australiana

Feriga-spadă australiană, denumită ştiinţific Nephrolepis obliterata, este o ferigă terestră care creşte în pădurile tropicale, lângă lacurile sau pârâurile Australiei şi ale Noii Guinee. Pe lângă rolul estetic pe care speciile de apartament îl au într-o locuinţă, ele mai aduc şi beneficiul reducerii poluării aerului, curățându-l de substanţe nocive precum formadelhida, toluenul şi xilenul. Feriga-spadă australiană oferă şi un peisaj liniştit, încărcat de o frumuseţe graţioasă, atât în interior, cât şi în exterior.

Ficus Benjamina

8 - ficus-benjamina-natasja-potted-plant

Una dintre sutele de specii de ferigi, Ficus Benjamina poate filtra în mod eficient poluanţii emanati de obicei de covoare şi mobilă, printre care se numără benzenul, tricloroetilena şi formadelhida. Îngrijirea ficusului Benjamina nu se realizează uşor, însă impactul pozitiv al plantei asupra mediului compensează orice efort depus în menţinerea lui în formă.

Gerbera

9 - gerbera

Gerbera este o plantă foarte aspectuoasă, dar şi extrem de eficientă în reducerea nivelului de tricloroetilena emis în aer de diverse substanţe chimic folosite pentru tratarea textilelor. Benzenul din vopseluri poate fi eliminat din aer tot de frumoasa Gerbera, recomandată a fi poziţionată în camera de odihnă, într-un loc bine luminat.

Limba soacrei (Sansevieria trifasciata)

10 - limba_soacrei_planta_camera

Originară din Africa, planta denumită popular limba soacrei şi ştiinţific Sansevieria trifasciata a dezvoltat o rezistenţă remarcabilă la condiţiile de mediu şi are un foliaj ascuţit şi lunguieţ, fiind poreclită şi planta-şarpe. Sansevieria trifasciata este una dintre cele mai eficiente plante în filtrarea formadelhidei, substanţa toxică ce se poate regăsi în produse de curăţat, hârtie igienică, şerveţele şi alte produse de igienă personală. Specialiştii recomandă păstrarea plantei Sansevieria trifasciata în baie, unde va creşte excelent în condiţiile unei lumini reduse şi a unei umidităţi crescute în aer.

Photos auriu (Scindapsus aureus)

pothos

Frumoasa plantă cu diverse denumiri, Photosul auriu rămâne verde chiar şi atunci când este ţinută într-o încăpere neluminată. Din acest motiv, poate fi crescută chiar şi în garaj, unde va contribui semnificativ la purificarea aerului. Emisiile automobilelor poluează aerul cu formadelhidă, mai mult decât orice altă sursă casnică de substanţe chimice.

Aloe Vera

646x404 (1)

Destul de simplu de întreţinut, aloe vera este o plantă care iubeşte soarele şi este eficientă în cazul filtrării benzenului şi formaldehidelor, substanţe rezultate din produsele chimice folosite la curăţat sau din vopseluri. Nu în ultimul rând, gelul produs de aloe vera ajută la vindecarea rapidă a arsurilor şi tăieturilor.

Crizantema

crizantema-547-1

Ideală pentru a înveseli o cameră sau un birou, crizantema ajută la filtrarea benzenului (substanţă din lipici, vopsea, detergent, anumite produse din plastic etc). Este o plantă care are nevoie de multă lumină.

Dracaena cu margini roşii

646x404 (4)

Această plantă are darul de a curața aerul din casă de substanţe precum xilenul, tricloretilenă sau formaldehidă (substanţe care se găsesc în diverse produse de lăcuit, ojă, benzină). Aviz amatorilor, Dracaena cu margini roşii poate creşte şi până la tavan, deci are nevoie de spaţiu ca să se desfăşoare.

Filodendron cu frunze în formă de inimă 

heartleaf_philodendron_98438

Planta agăţătoare ideală pentru living room, filodrendonul nu este recomandat familiilor cu copiii mici pentru că frunzele sunt otrăvitoare. În schimb este eficientă în neutralizarea unei întregi game de substanţe volatile dăunătoare.

Azaleea

646x404 (6)

Iată şi o plantă potrivită pentru pivniţe sau alte asemenea spaţii, unde temperatura este mai scăzută, între 15-17 grade Celsius, pentru că neutralizează formaldehida din placaje sau spumă izolatoare. Ideal ar fi să plasaţi azaleea în dreptul unui oblon sau altă deschidere, astfel încât să beneficieze de lumină naturală.

Trandafirul chinezesc (Aglaonema)

14in Aglaonema Emerald Bay Scaled1

Este o plantă uşor de îngrijit, care filtrează o mulţime de substanţe poluante. Aglaonema trebuie aşezată la loc luminos, dar ferit de razele directe ale soarelui, de exemplu în holuri.

Sursa: http://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/cele-mai-sanatoase-plante-de-apartament_11871

http://adevarul.ro/life-style/stil-de-viata/plante-purifica-aerul-casa-9-plante-interior-curata-substantele-toxice-1_54dc8e1a448e03c0fd88c08a/index.html

Posted in Medicină alternativă.